Kártérítésre kötelezték a magyar államot

Vágólapra másolva!
A magyar állam elvesztette azt a pert, amelyet a ferihegyi 2B terminált felépítő kanadai befektető indított:. Ezért minimum 17 milliárd forintot kell kifizetni a magyar kormánynak.
Vágólapra másolva!

Pert vesztett a magyar állam a Ferihegyi repülőtér 2B terminálját felépítő kanadai befektetővel szemben, emiatt a költségvetésnek árfolyamtól függően 17-18 milliárd forint kártérítést és perköltséget kell kifizetnie 30 napon belül a kanadai Airport Development Corporation (ADC) nevű cégnek, amelyet 2001-ben tettek ki a repülőtérről. Az idei büdzsé százmilliárd forintos "titkos" tartalékának egy részét kifejezetten erre a célra tették félre. A tárgyalás Londonban zajlott választott bíróság előtt - írja a Népszabadság.

A 2B terminál építésére és üzemeltetésére még 1993 végén írtak ki nemzetközi pályázatot. Mivel az akkor is pénzszűkében lévő kormány nem vállalkozott az egyre sürgetőbb beruházás finanszírozására, külső befektető bevonása mellett döntöttek. Eredményt 1994 nyarán hirdettek, a Ferihegyi Utasterminál-fejlesztő Kft. (FUF) megalapításáról azonban csak két évvel később, 1996-ban döntött a kormány. A cégben a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóságnak (LRI) 66, az ADC-nek 34 százalékos tulajdonrésze volt, de a pénzt valójában a kanadaiak teremtették elő, kisebb részben (17 millió dollár) tagi kölcsön, nagyobb részben hitel formájában. Az építkezés 1997 tavaszán kezdődött, a megnyitót 1998 decemberében tartották. A szerződés alapján FUF Kft. 2010-ig üzemeltethette volna a 2B-t.

A Fidesz-kormány közlekedési minisztere, Fónagy János egy 2001. december 20-án kelt rendeletével azonban megszüntette a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóságot, és Ferihegy üzemeltetését 2002. január elsejétől a néhány hónappal korábban alapított Budapest Airportra bízta, a FUF Kft.-t pedig szinte szó szerint egyik napról a másikra kitették a repülőtérről.

A Budapest Airport (mely az LRI megszűnésével harmadrészben tulajdonosa lett a FUF-nak) még 2002 elején visszafizette az építkezésre felvett hitelt a bankoknak - az Orbán-kormány ezzel a maga részéről lezártnak tekintette az ügyet.

A kanadai befektető - amelyet egyébként a magyar származású Danczkay Béla képviselt - azonban nem nyugodott bele a döntésbe: 2003-ban nemzetközi bírósághoz fordult, és a mostani ítélettel meg is nyerte a pert. A Népszabadság egyébként több forrásból is úgy értesült, hogy a befektető körülbelül két évvel ezelőttig - a most megítélt 74 millió dollár valamivel több mint feléért - hajlott volna a peren kívüli egyezségre, ám a Medgyessy-kormány politikailag vállalhatatlannak ítélte a megegyezést, így az végül nem jött létre.