Bokros: Ne játsszunk a tűzzel!

Vágólapra másolva!
A gazdaságnak nincs ideje kormányválságra, nyilatkozta Bokros Lajos a Népszabadságnak. Szerinte a hiány csökkentésével kapcsolatos nemzetközi tanulságok közül a legfontosabb, hogy olyan programra van szükség, amely a társadalom számára érthető, áttekinthető. Akkor az már "pozitív önbeteljesítő próféciaként is működhet".
Vágólapra másolva!

Megtisztelőnek érzi Bokros Lajos, hogy többen, még Fideszhez közel álló személyiségek is felvetették, hogy legyen ő a miniszterelnök. Szerinte ez a szakmai következetességnek és a tíz évvel ezelőtti stabilizáció gyakorlati sikerének köszönhető. A megszorító csomagjáról elhíresült volt pénzügyminiszter szerint az is mutatja, hogy refomelképzelési közismertek, hogy a metrón, az utcán is árad felél az emberek tisztelete, szeretete.

A magyar gazdaság részesedése a világgazdaságból zsugorodik; ezt nem lehet konvergenciának nevezni - mondta Bokros. A növekedés irama már azelőtt lefékeződött, hogy a júliusban meghirdetett stabilizációs intézkedések kifejtettek volna rövid lejáratú recessziós hatásukat. Sokkal gyorsabb gazdasági növekedésre volna szükség, de csak fenntartható módon. Bokros szerint a lelassult magyar gazdaságot fel kell gyorsítani, ezt azonban nem lehet stablizáció nélkül, ami viszont nem indítható el komoly államzháztartási reformok nélkül. A túlköltekezés okát az intézményekben látja a szakember, például, hogy a GDP több mint 10 százalékára rúgó költségvetési hiány felét a két társadalombiztosítési kassza deficitje adja. Persze, a költségvetésben kevés olyan kiadás van, amely nagymértékben csökkentheto volna.

Bokros szerint a gazdaság a versenyképesség csökkenése miatt lassult le, a bérek a termelékenység növekedését meghaladó mértékben nőttek, a közszféra béreinek emelése átgyűrűzött a gazdaságba, rontva a termelékenységen. Emiatt aztán visszaestek a beruházások, pedig korábbi versenyelőnyünk éppen a termelékenység jóval magasabb szintű növekedéséből adódott. Ráadásul az állami szektorban a bérek emelése mellett túlfoglalkoztatás is kialakult, nőttek a közkiadások, melyek adóbevételekből való finanszírozása lehetetlenné vált, ígyhát külföldi kölcsönökből kellett megoldani.

"A hozzá nem értés nagyfokú felelőtlenséggel párosult az elmúlt hat évben," mondta Bokros. A volt pénzügyminiszter szerint az elmúlt hat év kormányai csak propagandaszinten tudták mit kellene tenniük, és emlegetették az ír, finn, portugál példákat anélkül, hogy ismerték volna "a sikertörténetek áldozati elemeit". Egy kicsi, nyitott gazdaságban az exportvezérelt és beruházások által fűtött növekedésről áttértünk a fogyasztásra, importra, költségvetési túlköltekezésre támaszkodó gazdaságpolitikára, ez pedig a szakirodalom szerint is csak válsághoz, a növekedés megtorpanáshoz vezethet.

Bokros szerint saját csomagjának a tanulsága, hogy nem mindegy, ki kéri az áldozatokat a stabilizációs lépések meghozására, és ha azok hiteles és meggyőző érveléssel párosulnak, a társadalom - nem örömmel, de - elfogadja. A szakember szerint a hazugság nem tizenhat, hanem hat éve kezdődött, de úgy vélte, nem csak a hazugságot kell kerülni, "hanem világosan meg kel mondani, hogy mit hoz a jövő".

Bokros szerint sem azoknak nincs igaza, akik szerint a kormányfő személyétől függne a stabilizáció végrehajtása, sem azoknak, akik úgy vélik, létezik egy fájdalommentes, lassú kiigazítás is. A piac a stabilizációt és a szükséges reformokat bárkitől elfogadja, aki képes ezeket hitelesen alátámasztani, ugyanakkor nincs alternatívája a reformoknak és a stabilizációnak - mondta.

"Szerintem, ha stabilizációs politikáról - akár csak retorika szintjén is - letérnénk, pánik törne ki és menekíteni kezdenék a tőkét az országból, a gazdasági válság pedig csődbe torkollhatna. Azt kell nézni, mi a jó az országnak, nem pedig azt, hogy mi a jó egyik-másik oldalnak, már súlyosabb a baj mint egy hónapja, és nincs idő kormányválsággal foglalkozni. Nem szabad a tűzzel játszani, mondta.

Bokros szerint végre tartalommal kellene megtölteni a konvergenciaprogramot, amit eleve úgy kellett volna elkészíteni, hogy van benne konkrét cselekvési program, határidőkkel, mert akkor már a jövő évi költségvetésben is érezhető lett volna a hatása. Ennek híján a büdzsé kizárólag megszorító lépések sorozatával csökkentheti a hiányt, nem pedig tartósan, komoly reformlépések eredményeképpen. Az eddigi előrejelzések szerint bármely reform csak jövő szeptemberben indulhat, aminek a jövő évi költségvetésre alig van hatása - tette hozzá.

Szerinte a hiány csökkentésével kapcsolatos nemzetközi tanulságok közül a legfontosabb, hogy olyan programra van szükség, amely a társadalom számára érthető, áttekinthető. Akkor abban elkezdenek hinni a piacok , és "pozitív önbeteljesítő próféciaként is működhet". Megerősödhet a nemzeti valuta, a jegybank csökkentheti a kamatokat, s ez önmagában is enyhíti az államadósság szolgálatának terhét, így apad a deficit, anélkül, hogy bármilyen más kiadást lefaragtunk volna. A bizalmi tőke újjáépülése már az intézkedések életbe lépése előtt alátámaszthatja a programot, és csökkentheti a társadalmi áldozatokat - fejtette ki Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter.