A Moody's is javított Románia besorolásán

Vágólapra másolva!
A nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként a Moody's Investors Service is a megszorításokkal már befektetői ajánlásúnak tekintett "Baa" sávba emelte az eddigi spekulatív kategóriából a szuverén román adósosztályzatot, a közelgő EU-csatlakozás mellett Románia gazdasági intézményrendszerének fokozatos erősödésére és a közadósság csökkenésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Moody's pénteki londoni bejelentése szerint Románia hosszú és rövid lejáratú szuverén deviza- és beladósi, valamint devizabankbetéti osztályzatai "Baa3"-ra, illetve "Prime-3"-ra javulnak az eddigi "Ba1/Not Prime"-ról. A "Baa3" besorolás más hitelminősítők metodikájában "BBB mínusz"-nak felel meg.

A kereskedelmi adósságkibocsátókra külön megállapított hosszú futamú devizakötvény-adósi országplafon ezzel egy időben egy fokozattal "A1"-re, a rövid távú devizakötvény-adósi országplafon "P-1"-re emelkedik.

A román felminősítéshez fűzött pénteki elemzésben a hitelminősítő azt írta, hogy a legtöbb fontos területen elért előrelépés olyan szintre csökkentette az ország adóskockázatát, hogy a román adósságot most már befektetésre ajánlottnak lehet tekinteni. A kormány adósságterhe jelentősen mérséklődött az elmúlt néhány évben, ahogy csökkentek a kamatok, és a költségvetési deficit is ellenőrzés alatt maradt.

A kormány gazdasági reformprogramja menetrend szerint halad, ahogy az számos állami nagyvállalat elmúlt évi privatizációjából is látszik. Az inflációkövetésre átállított pénzügypolitika erősítette a makrogazdasági stabilitást. Az infláció az idén 6 százalékra csökkenhet az öt évvel ezelőtti, 40 százalékot meghaladó szintről, még az erős gazdasági növekedés közepette is, áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

A román szuverén devizaadósságot a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már korábban a befektetői alapsávnak tekintett "BBB" kategóriába emelte, sőt a Fitch nemrég ezen belül is tovább javította, "BBB mínusz"-ról "BBB"-re. Ezután a lépés után ennél a hitelminősítőnél a román devizaadósi osztályzat már csak egy fokozattal marad el a Magyarországra érvényben tartott, "BBB plusz" hosszú futamú besorolástól. A Fitch tavaly decemberben rontotta erre a szintre a magyar adósosztályzatot az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról, a költségvetési helyzetre hivatkozva.