Újabb gondok lehetnek a regisztrációs adóval

Vágólapra másolva!
Megmarad a regisztrációs adó intézménye Magyarországon, az Európai Bíróság ítélete ellenére. Az MSZP hivatkozása szerint a bíróság csak a januári módosítás előtti állapotot kifogásolta, ezért ők csak a kártérítések megfizetésére koncentrálnak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében elmarasztalta a magyar államot, mert a regisztrációs adóról szóló törvény korábban hatályos szövege nem tartalmazott rendelkezést a használt gépjárművek értékarányos adóztatásáról. A 2006 januártól hatályos módosítással bekerült a szövegbe egy rendelkezés, amely a gépkocsik kora alapján csökkenti a fizetendő összeget. Szakértők szerint a módosításra már a hasonló rendszert működtető uniós tagállamok pervesztései miatt került sor.

Ugyanakkor a mostani rendszerben is maradtak aggályos részek, mert a használtság kérdése még mindig nincs teljesen megoldva. A 2006 januári módosítás ugyanis csak a kort veszi figyelembe - mondta Deák László, a PriceWaterhouseCoopers igazgatója. A gépjármű kora pedig csak egy tényező, a megtett kilométerek száma, az állapot, a korábbi sérülések mind befolyásolják egy gépjármű értékét a használt autók értékbecslésekor. Így újra lehet számítani arra, hogy valaki sikerrel támadja meg bíróságon a regisztrációs adót érdekeinek jogos sérelme miatt.

Veres János pénzügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján nem árult el pontos részleteket arról, hogy a rendszerben lesznek-e további változások. A Pénzügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint az új rendszer összhangban van az EU jogával, és a 2008-ra várható közös irányelvig marad is, változtatások nélkül. Molnár Albert, a költségvetési bizottság MSZP-s tagjának közleményéből és a tárcavezető nyilatkozataiból csak az érintetteknek visszafizetendő,az avultatás figyelembe vételével megállapított kártérítésről lehet értesülni. Ezeket rendelettel vagy magasabb szintű jogszabállyal készül megoldani a pénzügyi tárca, a magyar államnak becslések szerint mintegy nyolcmilliárd forintnyi kártérítést kell majd kifizetnie.