Dobogós magyarok a bolti szarkák sorában

Vágólapra másolva!
Európa 24 országát vizsgálva az üzletek forgalmához viszonyítva Csehországban történik a legtöbb lopás, nyomában szorosan Szlovákia található, és 3. helyével Magyarország sem szorul le a dobogóról - derül ki a brit Center for Retail Research brit társaság 12 havi megfigyelést összegző tanulmányából, amelyet a CTK cseh hírügynökség ismertetett pénteken.
Vágólapra másolva!

A felmérésbe számos kiskereskedelmi üzletláncot vontak be, amelyek az európai kiskereskedelmi forgalom 18 százalékát bonyolítják le. A cseh boltokban a vizsgált időszakban (2005. július-2006. június) az üzleti forgalom 1,42 százalékának megfelelő áru tűnt el, Szlovákia mutatója 1,40 százalék, Magyarországé pedig 1,38 százalék - írja a Napi Gazdaság.

A 24 vizsgált ország átlaga 1,24 százalék. A legbecsületesebbnek a német nyelvterület polgárai bizonyultak. Svájc mutatója 0,92, Ausztriáé 0,96, Németországé pedig 1,07 százalék.

A lopásoknak összesen 57 százaléka szárad a vásárlók lelkén, további 36 százalék az üzletek személyzetét terheli, a többi pedig a beszállítók sara. A tanulmány megállapítja, a vizsgált időszakban a 24 országban összesen 24,9 milliárd euró értékben tűnt el áru az üzletekből, vagyis a térség minden egyes polgárára 71 eurónyi lopás jut.