Eltemették a leggazdagabb osztrákot

Vágólapra másolva!
A 79 évesen elhunyt német származású Friedrich Karl Flick 6,8 milliárd eurós vagyont hagyott hátra, amelyet apja alapozott meg, többek között úgy, hogy a második világháború idején a náci birodalom fegyverszállítója volt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A 6,8 milliárd eurós vagyont hátrahagyó Friedrich Karl Flicket magántemetésen búcsúztatták. Azok, akiknek ablaka a Flick család mauzóleumára nyílik, a család ügyvédjétől ezer eurót kaptak, ha lemondtak arról, hogy a sajtónak hasznosítsák a nagyszerű kilátást a temetőre, a mauzóleumra és az eseményekre.

A 79 éves korában egy héttel ezelőtt elhunyt Friedrich Karl Flick német származású volt, osztrák állampolgársággal csak 1958 óta rendelkezett, s a nyolcvanas években települt át bizonyos adómegfontolásokból Karintiába. Az óriási örökölt vagyon nem mentes némi sötét folttól: Idősebb Flick a második világháború idején a náci birodalom fegyverszállítója volt. Bár a háború után három évet ült, szabadulása után hamar talpra állt, és az egyik legnagyobb német gyárossá lett.

Friedrich Karl Flick 1972-ben, apja halála után került a konszern élére. Neve a nyolcvanas években került szalagcímekbe, amikor kiderült: korábban egyik nagyszabású ügylete adómentességét tiltott párttámogatásnak köszönhette. A botrány nehezen ült el, Flick visszavonult, gyárbirodalmát eladta, és élt az ausztriai lehetőséggel: az akkori osztrák pénzügyminiszter által kezdeményezett törvény lehetővé tette az adó elől menekülőknek pénzük átmentését az Ausztriában létesített alapítványba.

Karintiában Flick igazi tündérmese főhőse lett: beleszeretett egy nála 30 évvel fiatalabb szállodai alkalmazott hölgybe, s 1994-ben el is vette feleségül. A frigyből két előző házasságából származó felnőtt lányai után 72 éves korában egy ikerpár született. Máskor is bekerült a bulvársajtóba: a kilencvenes években ifjú nejének bátyját elrabolták, s csak 10 millió márkás váltságdíj ellenében engedték el. A tetteseket elkapták és elítélték.

Flick nem csak a vadászszenvedélynek és az édes élet örömeinek hódolt utolsó éveiben: elismert képzőművészeti mecénás és gyűjtő volt; a temetésen a 300 meghívott vendég között ott voltak a pártfogolt művészek is.