Az olcsóbb olaj a külkerhiányon is segít

Vágólapra másolva!
A nyár vége óta tartó meredek olajáresés miatt a feltörekvő piacok, így a négy legnagyobb közép-európai gazdaság havonta milliárdos megtakarítást ér el importszámlájában, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétfőn kiadott szektorelemzésében.
Vágólapra másolva!

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci helyzetjelentéseket is közlő háza szerint július óta 22 százalékkal zuhant a világpiaci olajár, az akkori 77 dolláros "extrém csúcsról" a jelenlegi, 60 dollár körüli szintre. Az elemzés szerint ez a zuhanás - amelyet több fémpiaci termék jelentős gyengülése is kísért - nettó negatív hatással jár a globális feltörekvő térségre. A 17 dolláros olajárzuhanás - ha a következő egy teljes évben nem fordul vissza az árfolyamat - ugyanis 500 milliárd dolláros jövedelem-átcsoportosításnak felel meg a termelőktől a fogyasztókhoz, áll a Barclays Capital hétfői londoni elemzésében. A ház szerint a feltörekvő térségen belül a három legnagyobb vesztes a Közel-Kelet (120 milliárd dollár), Oroszország (42 milliárd dollár) és Latin-Amerika (30 milliárd dollár).

A Barclays Capital megjegyzi, hogy a 60 dolláros olaj sem nevezhető olcsónak, így a termelő országokra nehezedő nyomás "ez idő szerint" valószínűleg nem lesz jelentős. Sok termelő ország azonban meglehetősen gyorsan beépítette az igen magas olajárakat gazdaságpolitikai döntéseibe; például a venezuelai költségvetés kiadási oldala idén rendkívül gyorsan nőtt, és az országnak igen jelentős kiadási lefaragásokat kell végrehajtania már a következő hónapokban, ha el akarja kerülni a szélsőségesen magas államháztartási deficitet.

A fő nyertesek között van a feltörekvő Ázsia, főleg Kína. A kínai kereskedelmi adatokban ez jó eséllyel már meg is jelent: az ország külkereskedelmi többlete a harmadik negyedévben, szezonális kiigazítással, éves szintre számolva 190 milliárd dollárra ugrott az év korábbi szakaszaiban mért 100 milliárd dollár körüli szintekről.

Jóllehet, az abszolút számokat tekintve más feltörekvő gazdaságok nem húznak ekkora hasznot az olajárak eséséből, azoknak az országoknak azonban, amelyeket magas külkereskedelmi hiány nyomaszt, ez rég várt megkönnyebbülést hoz, áll az elemzésben. A Barclays Capital számítása szerint Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, valamint Törökország és Dél-Afrika együttes külkereskedelmi deficitje havi 1 milliárd dollárral csökkenhet a következő negyedévben.

Csökkentette idei olajszükséglet-előrejelzését az OPEC

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) csökkentette az idei évre a világ olajszükségleti előrejelzését: Bécsben közzétett havi jelentésében az átlagos napi szükségletet 84,2 millió hordóra becsli, ez 160 ezer hordóval kevesebb, a szeptemberi jelentésben jelzettnél. Az OPEC-olajra irányuló kereslet-becslést ugyancsak csökkentette a kartell: a mostani álláspont szerint napi 29,7 milliónyi OPEC-olajra lesz szükség az idén, 200 ezer hordóval kevesebbre, mint azt szeptemberben becsülték. Jövőre az OPEC-olaj keresletét a mostani jelentés napi 28,1 millió hordóra jelzi.

A kartell országai - Irakkal együtt - szeptemberben ténylegesen napi 29,7 millió hordó olajat termeltek ki, Irak nélkül 27,6 millió hordónyit.

Az OPEC-jelentésből az tűnik ki, hogy az idei év végi és a jövő évi keresleti helyzet stabil.

Az OPEC, amely jelenleg a világ olajkitermelésének mintegy 40 százalékát adja, október 19-én rendkívüli ülést tart a katari fővárosban, Dohában. A megbeszélés egyetlen témája a szervezet olajtermelési kvótájának napi 1 millió hordóval történő csökkentése lesz, amivel a kőolaj árának több mint két hónapja tartó gyengülését kívánják megállítani és azt újból erősíteni.

A kőolaj ára a júliusban elért csúcs óta mintegy 20 dollárral esett. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, novemberi határidőre hétfő délután hordónként (159 liter) 58,42 dollár volt a New York-i árutőzsdén (NYMEX) 15 centtel alacsonyabb a pénteki zárónál. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, novemberi határidőre hétfő délután hordónként 60,16 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 52 centtel olcsóbb a pénteki zárónál.