Az unió adóügyben pereli tagállamait

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság több ország ellen indított be kedden jogi eljárást, amiért az adózáskor diszkriminálják a külföldi cégeket.
Vágólapra másolva!

Spanyolország a hazai cégekkel szemben kisebb nyereségadó-kedvezményben részesíti azokat a külföldi cégeket, amelyek az országban működnek ugyan, de nincsen ottani székhelyük. Korábban e rendszer megdöntésére szólította fel Madridot az Európai Bíróság. Spanyolországnak két hónapon belül választ kell adnia, és ha ezzel a bizottság elégedetlen lesz, az ügy büntetéssel végződhet a bíróságon.

Utolsó figyelmeztetésben részesült Görögország, amely diszkriminatív osztalékadóval sújtja más EU-tagországok osztalékot fizető cégeit, szemben a hazai cégekkel. "A más uniós tagországok cégei által kifizetett osztalékokat ugyanúgy kell megadóztatni, mint a hazai cégek által fizetett osztalékot "- közölte Kovács László adó-és vámügyekben illetékes biztos.

Írországot és Lengyelországot arra kérte fel a bizottság, hogy szüntesse meg a külföldi jótékonysági szervezetek hátrányos megkülönböztetését. Mindkét ország csak akkor részesíti adókedvezményben az országban tevékenykedő külföldi jótékonysági szervezeteket, ha azok ott telepedtek el. Ez az eljárás ellentétes az uniós belső piaci szabályokkal.