Szerényen nőtt az üzletek száma

Vágólapra másolva!
Az első félévben 143 üzlettel, 0,1 százalékkal gyarapodott a kiskereskedelmi üzlethálózat, 2006 közepén 166,9 ezer üzlet működött Magyarországon, 0,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

Az országos üzletszám viszonylag szerény változása továbbra is magas - éves szinten 14 százalékos - cserélődés mellett következett be.

A KSH adatai szerint az első negyedévben az országos üzletállomány mintegy 300-zal, 0,2 százalékkal csökkent, míg a második negyedévben mintegy 400-zal, 0,3 százalékkal bővült.

Területi bontásban vizsgálva, a második negyedévben minden régióban nőtt az üzletek száma, Észak-Magyarország kivételével. Ez utóbbi 1 százalékos üzletállomány-szűkülését alapvetően a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei több mint 180 üzletes visszaesés okozta.

Legnagyobb bővülés a dél-alföldi és a közép-magyarországi régióban következett be. A legnagyobb számban a főváros üzletállománya bővült. A félév végére az országos üzlethálózat 19,6 százaléka összpontosult Budapesten.

Az üzlettípusok közül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek számának évek óta tartó csökkenése - a forgalom hipermarketekbe, diszkontláncokba koncentrálódásának következtében - tovább folytatódott.