Szlovákiát felminősítette a Moody's

Vágólapra másolva!
A magyar szintre javította kedden Szlovákia szuverén deviza- és hazai kötvényadósi, valamint devizabankbetéti osztályzatait a Moody's Investors Service, a szilárdan végrehajtott szerkezeti reformokra, valamint a gazdaság dinamizmusára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő londoni közleménye szerint a hosszú futamú besorolások az eddigi "A2"-ről "A1"-re javulnak, stabil kilátással.

Magyarország hosszú futamú szuverén adósi osztályzata is "A1" a Moody's listáján, de erre leminősítést valószínűsítő negatív kilátás van érvényben, sőt a cég a magyar besorolásra a múlt hónapban külön leminősítési felülvizsgálatot is bejelentett, ami a negatív kilátásnál egy fokkal erőteljesebb jelzés a várható visszaminősítésre.

A szlovák felminősítésről szóló keddi bejelentésben a Moody's kiemelte, hogy az ország makrogazdasági teljesítményének javulását jelentős mértékű szerkezeti reformok és költségvetési konszolidáció, valamint erőteljes növekedési kilátások támasztják alá, emellett olyan gazdaságpolitikai intézkedések, amelyeket az euróövezeti csatlakozással összefüggésben hoztak meg.

A hitelminősítő szerint ezek a változtatások Közép- és Kelet-Európa egyik legerősebb üzleti környezetét hozták létre, amely jelentős közvetlen külföldi befektetést vonz.

A Moody's szerint a most beterjesztett 2007-es költségvetési terv megerősíti az új kormány elkötelezettségét a maastrichti feltételrendszer teljesítése mellett. Jóllehet a Robert Fico vezette "balközép populista kormány" egyes középtávú gazdaságpolitikai intézkedései még tisztázásra várnak, várható, hogy az új kormány jórészt tartja magát elődje általános célkitűzéseihez, különösen a maastrichti feltételrendszer teljesítéséhez, áll az elemzésben.

A Standard & Poor's éppen a Moody's-felminősítés előtti napon kiadott állásfoglalásában állapította meg: a szlovák kormány által aznap elfogadott jövő évi költségvetési tervezet kedvező jelzés arra, hogy a kormány elkötelezett a 2009-es euróövezeti csatlakozás mellett. Az S&P szerint a populista Smer, valamint a Meciar-féle párt és a szélsőjobboldali SNS koalíciójával kapcsolatos kezdeti aggodalmakkal szemben a költségvetési tervezetben már nincs sok nyoma "a választási kampányt eluraló populista, jóléti intézkedéseket ígérő, reformellenes retorikának".

A Standard & Poor's tavaly december 19-én - nem sokkal a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő hasonló lépése után - emelte egy fokozattal a jelenlegi elsőrendű "A"-ra Szlovákia hosszú futamú szuverén devizaadósi kockázati besorolását, egyebek mellett szintén azzal az indokkal, hogy az ország a gyors közfinanszírozási reformok révén 2009-re az euróövezet tagja lehet.

A hosszú futamú szlovák besorolás mind az S&P, mind a Fitch listáján egy fokkal elmarad a Moody's "A1"-es - "A plusz"-nak megfelelő - szlovák osztályzatától, viszont két osztattal meghaladja Magyarországét, amelyet először, tavaly decemberben, a Fitch, majd idén júniusban az S&P is a már csak közepes befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB plusz"-ra minősített vissza. Mindkét cég 2014-et tartja a magyar euróövezeti csatlakozás legkorábbi lehetséges időpontjának.