A GKI idén 4 százalékos GDP-növekedést vár

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék bővülése 2007-ben 3 százalékos lehet, az államháztartási hiány mutatója azonban javulhat a jövő év végére. A GKI szerint idén nincs már szükség kamatemelésre.
Vágólapra másolva!

A GKI szerint a GDP az idén 4, jövőre pedig 3 százalékkal bővülhet - ismertette Vértes András, a kutatóintézet elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. A GKI legfrissebb jövő évi prognózisa kismértékben pozitívabb a kormányénál. Azzal számol, hogy az infláció az idei éves átlagos 3,9 százalékról 2007-ben 5,8 százalékra nő, az év végére, decemberre azonban 4 százalékra csökken.

Az államháztartás hiánya az uniós módszertan szerint a GDP idei 9,5 százalékáról jövőre 6 százalékra mérséklődhet. A kutatók 7 százalékos idei és 6 százalékos 2007-es ipari bővüléssel, míg a beruházások terén az idén 5, jövőre pedig 6 százalékos emelkedéssel számolnak. Az idei év végére 8 százalék körüli jegybanki alapkamatot valószínűsít a GKI.

Vértes András hangsúlyozta: prognózisuk készítésekor azt feltételezték, hogy a belpolitikai helyzet stabilizálódik, a költségvetési kiigazítás megtörténik, és a reformok beindulnak, felgyorsulnak. Destabilizálódás esetén azonban a pénzügyi krízis sem zárható ki.

Az üzleti szférában a bruttó keresetek növekedése 7 százalék körül lehet, így a reálbérek 1-1,5 százalékkal csökkenhetnek. A költségvetési szférában a kutatók 6-7 százalékos reálbércsökkenést jósolnak, így összességében jövőre 3 százalékos reálbércsökkenést várnak.

A reáljövedelem 2 százalékos mérséklődése ellenére a GKI nem számol a lakossági fogyasztás csökkenésével. A nettó megtakarítás a hitelállomány növekedésének lassulása miatt emelkedik, a GDP 5,5 százaléka lehet.

Vértes András hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság növekedési ütemét nem elsősorban a hazai fogyasztás és beruházás dinamikája, hanem az európai konjunktúra és ehhez kapcsolódóan a kivitel, illetve a behozatal dinamikája közötti különbség határozza meg. Ezért a GKI úgy véli, hogy a kiigazítás és a reformprogram, amelyek egyenlegjavító hatása 2008-ban jelentkezik, csak csekély mértékben lassítja a GDP növekedését.

Vértes András elmondta: további jegybanki kamatemelésre nincs szükség, sőt jövőre kamatcsökkentés következhet be, az év végére az alapkamat 6-6,5 százalék körül alakulhat. Hozzátette: jövőre átlagosan 258 forintos, év végén pedig 250 forintos euró árfolyammal számolnak.

A GKI szerint 2007 közepére akár helyre is állhat a nemzetközi pénzvilág bizalma. A kutatóintézet véleménye szerint nem valószínű, hogy a Moody's jelentősen leértékelné az országot. Az elnök hangsúlyozta, hogy az új jegybankelnök személye pozitív váltást jelenthet a kommunikációban, ami egyértelműen kedvező a gazdaságpolitika számára.

Az MTI kérdésére Akar László vezérigazgató elmondta: a legrosszabb, a destabilizálódással járó forgatókönyvnek jelenleg nem látják igazi veszélyét. Annak azonban van kockázata, hogy a reformszándék a sok vitában eltompul. Ilyen forgatókönyv vélhetően nem érinti jelentősen a 2007-es prognózis számait, de alapvetően megváltoztatja a 2008-2009-es folyamatokat - fűzte hozzá. A most meginduló kiigazítással ugyanis reformok nélkül nem teljesíthetők a konvergenciaprogram céljai - indokolta.