Harmincmilliárdot hoz a vizitdíj a konyhára

Vágólapra másolva!
A kormány elfogadta a második egészségügyi reformtörvény-javaslatot. Eszerint alapvető ellátás minden Magyarországon tartózkodónak jár, a biztosítási csomag megegyezik a jelenleg is járó ellátásokkal, a kiegészítő csomagért pedig fizetni kell - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Harmincmilliárd forintot vár a kormány a januártól bevezetendő orvosi vizitdíj- és kórházi napidíjrendszertől, amely az intézményeknél marad - mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter. A kormány tegnap elfogadta az egészségügyi önrészfizetést, a biztosítási csomagokat és a várólistákat szabályozó törvénytervezetet, amely pénteken jut az Országgyűlés elé.

A háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a fogorvosi ellátásért és a járóbeteg-szakellátásokért 300 forintot kell fizetni a betegeknek. Ez utóbbi mértéke nem változik akkor sem, ha a beteg egy nap több szakellátást vesz igénybe, ugyanennyi a kórházi napidíj összege is. A díjfizetés felső korlátja az egyes ellátási szinteken hat-hatezer forint, és évente legfeljebb 20 alkalommal kell vizitdíjat és 20 kórházi napért napidíjat fizetni. A számlát közérthetően kell kitölteni a beavatkozásokról, fel kell vezetni az azokért járó biztosítói pénz összegét is, s alá kell írnia a páciensnek. Ha ez elmarad, a kórház az összeg 10 százalékát köteles visszafizetni a tb-nek.

A háziorvosi vizitdíj 600 forint, ha az ellátást nem a rendelőben veszi igénybe a beteg. Ugyanennyi a díj, ha a csak beutalóval igényelhető szakellátást valaki beutaló nélkül veszi igénybe. Ezer forintot fizet az ügyeletes orvost indokolatlanul fölkereső. Részleges díjat fizet, ha a munkarendtől eltérően, választott orvosától kéri a kezelést, ennek összegéről péntekig döntenek.

Nem kell fizetni a katasztrófa-, a népegészségügyi, a járványügyi ellátásért, a kötelező szűrésekért, a terhesgondozásért, a gyermekágyas anyák gondozásáért és a szülészetért, valamint a hat éven aluli gyermekek után. A szociálisan rászorulók hatósági igazolvánnyal 100 forint napi- és vizitdíjat fizetnek.

Döntött a kormány az ellátási csomagokról. Az alapvető ellátás (mentés, közvetlen életveszély elhárítás, védőoltás, járványügy, anya- és csecsemővédelem) minden Magyarországon tartózkodónak jár. A biztosítási csomag a járulék ellenében lényegében megegyezik a jelenleg is járó ellátásokkal. A kiegészítő csomagért fizetni kell készpénzben vagy kiegészítő biztosítással. Molnár Lajos elmondta azt is: jövőre bevezetik az egyéni járulékszámlarendszert, és kiépítik az informatikai gerinchálózatot, amelyre valamennyi egészségügyi intézmény rákapcsolódik.

A 2007. évi költségvetés is tartalmaz tartalékot, hogy a hiány ne haladja meg a 6,8 százalékos mértéket - közölte a pénzügyminiszter azt követően, hogy a kormány tegnap első olvasatban tárgyalt a büdzsé tervezetéről. Veres János elmondta: a minisztériumok a fejezeti tartalékokat - amely átlagosan a költségvetési támogatás 3 százaléka - a negyedéves beszámolót követően akkor használhatják fel, ha sikerült a terveket betartaniuk.