Azonnali kiadáscsökkentést sürget az IMF

Vágólapra másolva!
A gazdaságpolitika hitelességének érdekében azonnali intézkedéseket tart szükségesnek a Nemzetközi Valutaalap Magyarországon. Az IMF szerint a kormánynak a célok teljesítése érdekében további kiadáscsökkentő lépéseket kellene kidolgoznia. Veres János pénzügyminiszter feleslegesnek és alaptalannak nevezte az aggályokat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap "azonnali intézkedések" meghozatalára sürgette Magyarországot, hogy ezzel helyre lehessen állítani a gazdaságpolitika hitelességét. Az IMF a költségvetés és a kereskedelmi mérleg egyidejű hiányának csökkentésére szólította fel az új uniós tagországok közül ebben a vonatkozásban legrosszabbul teljesítő Magyarországot.

Az IMF igazgatótanácsa éves értékelésében további azonnali kiadáscsökkentésre szólította fel Magyarországot, mivel az államháztartás és a pénzügyi mérleg hiánya fenntarthatatlan szintet ért el.

Az IMF megállapítja, hogy a magyar gazdaság tavaly a 4 százalékot valamivel meghaladó növekedési ütemmel "viszonylag" jól teljesített ugyan, de a növekedés azóta az ország teljesítőképessége alsó határára süllyedt, és az ország gazdasági teljesítménye elmaradt a szomszédos országokétól. A laza költségvetési fegyelem hatására megingott a fizetési mérleg egyensúlya, a befektetők magasabb kamatkövetelésekkel álltak elő, ami további terhet rótt a gazdaságra. " A legfőbb gazdaságpolitikai cél az államháztartás stabil alapokra helyezése"- szögezik le az éves jelentésben.

Az IMF azzal számol, hogy a gazdaság az idei évben 3,6 százalékkal bővül, az államháztartás hiánya pedig a bruttó hazai termék 10,7 százalékát éri el. "Az elmúlt években a külső és a belső adósságok aggodalomra okot adó szintre emelkedtek - állapítják meg -, hozzátéve, hogy a kisvállalkozásoknak és a háztartásoknak történt valutahitelezések erőteljes emelkedése révén a gazdaság sebezhetősége tovább fokozódott.

Az IMF a kormány hosszú távú deficitcsökkentő tervét "jelentősnek" minősíti, de megjegyzi, hogy annak szigorú végrehajtása hozhat csak sikert. A kormánynak a célok teljesítése érdekében további kiadáscsökkentő lépéseket kellene kidolgoznia. Az IMF arra sürgeti a magyar illetékesek, hogy olyan "középtávú költségvetési keretet dolgozzanak aki, amelyben a költségvetési politikát több évre szóló kiadási korlát határolja be." Az IMF megjegyzi, hogy hatékonyabb megoldás lenne, ha a deficitcsökkentő intézkedések inkább a kiadásokra, és kevésbé az adóemelésekre koncentrálnának.

A nemzetközi szervezet mindemellett sürgeti a nyugdíj- és az egészségbiztosítási rendszer "sokkal erőteljesebb reformját", és felhívja a kormány figyelmét arra is, pénzpiacok bizalmát állítsa helyre a költségvetés túlköltekezésének megakadályozásával, és átláthatóságának javításával.

Méltatja az IMF a Magyar Nemzeti Bankot, amiért az inflációt a célsávon belül tudta tartani. Hangsúlyozza az IMF, hogy a magasabb adók és a kieső szubvenciók inflációs hatásúak, ám ezek egyszeri tényezőként hatnak. Az IMF azt javasolja a központi banknak, hogy ezt kommunikálja a közvéleménynek annak érdekében, hogy a másodlagos áremelési várakozásokat enyhíteni lehessen.

Fotó: Hajdú D. András
Veres: "Az utóbbi idők legpozitívabb IMF értékelése a magyar gazdaságpolitikáról"

Veres megalapozatlannak tartja az aggályokat

"Örülök, hogy az IMF egyetért a magyar gazdaságpolitika által követett iránnyal, és helyesli az eddig megtett lépéseket" - mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken, miután az IMF közzétette a legfrissebb értékelését a magyar gazdaság helyzetéről. A pénzügyminiszter leszögezte, hogy bár a nemzetközi szervezet ezt aggályosnak tartja, ő biztosítja a Nemzetközi Valutaalapot és mindenkit, aki követi a magyar gazdaságpolitika alakulását, hogy a magyar kormány a konvergenciaprogramot következetesen végrehajtja, megvalósítja az abban foglalt intézkedéseket. "Az aggályok feleslegesek és alaptalanok" - fogalmazott Veres János.

Az IMF azon véleményével kapcsolatban, miszerint az idei GDP-arányos államháztartási hiány a 10,7 százalékot is elérheti, a pénzügyminiszter leszögezte: 2006-ban az államháztartás hiánya belül lesz a GDP 10,1 százalékán.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a kritikai megjegyzésekkel együtt az IMF mostani jelentése az utóbbi idők legpozitívabb IMF értékelése a magyar gazdaságpolitikáról. Megjegyezte azt is, hogy a költségvetés, az államháztartás helyzete átlátható, azt a Magyarországon járt IMF-szakértőknek is teljes körűen bemutatta a magyar kormány, "nincsenek olyan tételek, amelyek mögöttes, illetve közgazdasági tartalma ne lenne világos azoknak, akik ezzel foglalkoznak" - mondta a pénzügyminiszter.