Orosz-ukrán földgázár-megállapodás

Vágólapra másolva!
Kedden elvi megállapodásra jutott Oroszország és Ukrajna az orosz gázért 2007-ben fizetendő árról, amivel elkerülhető az európai földgázszállításokban is zavart okozó két ország közötti "gázháborúskodás" megismétlődése.
Vágólapra másolva!

A két ország miniszterelnöke, Mihail Fradkov és Viktor Janukovics kötötte meg a megállapodást, amelynek értelmében Ukrajna az eddigi 95 dolláros ezer köbméterenkénti ár helyett "nem fizet majd többet" 130 dollárnál az orosz földgázért. Moszkva vállalta, hogy ezért az árért legalább 55 milliárd köbméter földgázt szállít. A megállapodás része az is, hogy Ukrajna változatlanul az orosz és az olcsóbb közép-ázsiai földgáz keverékéhez jut majd a RoszUkrEnergo közvetítő cégen keresztül.

Mindkét ország sajtója azt latolgatja, hogy milyen engedményeket tesz Ukrajna a megállapodás fejében. Bár ezt az ukrán miniszterelnök-helyettes cáfolta, a sajtó felvetette az ukrán NATO-tagsági szándék befagyasztását, a fekete-tengeri orosz hadiflotta jelenlétének meghosszabbítását, illetve orosz cégek részvételének biztosítását az ukrajnai privatizálásban.

Minderről a bejelentést Oroszország kijevi nagykövete és Janukovics tette meg azzal, hogy a gázárakról a végleges megállapodást az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz köti majd meg.

Ukrajna jelenleg 95 dollárt fizet a földgázért annak az átmeneti megállapodásnak az értelmében, amelyet a két ország ez év elején kötött, lezárva hosszasan húzódó árvitáját. Rövid ideig Moszkva leállította kijevi szállításait, ami zavart keltett az európai gázellátásban is. Ukrajna közvetíti Európa felé az orosz földgáz 80 százalékát. Az új megállapodás enyhítheti az európai országok félelmét attól, hogy a télen megismétlődnek a szállítási zavarok.

Az orosz fölgáz árának 37 százalékos emelése ellenére Ukrajna változatlanul előnyös áron jut a Gazpromtól az energiahordozóhoz. Németország 290, Románia 285 dollár fizet az idén sajtójelentések szerint a Gazprom földgázáért.