Nem lesznek komoly adóváltozások jövőre

Vágólapra másolva!
Nem tervez komoly adóváltozásokat jövőre a kormány. Az államháztartás hiánya viszont  a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százaléka lesz, ami 1718 milliárd forintot jelent - közölte Veres János pénzügyminiszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztató után Budapesten. Tandíjjal 2008-tól számolnak, míg a vizitdíjból már jövőre 22 milliárd forintot terveznek.
Vágólapra másolva!

A kormány megtárgyalta és valamennyi fő paraméterében elfogadta a 2007-es éves költségvetést, már csak technikai egyeztetések zajlanak a részletekről - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán a kormányülést követően. A miniszterelnök által a "változás költségvetésének" nevezett tervezetben a konvergenciaprogramban megfogalmazott célokból indultak ki. Ennek megfelelően a miniszterelnök elmondta, 2009-re 3 százalék közelébe lehet csökkenteni az államháztartás GDP-arányos hiányát.

A jövő évi államháztartás konszolidált bruttó bevétele 11 613 milliárd forint, a kiadása pedig 13 330 milliárd forint lesz a kormány tervei szerint. Így 2007-ben 1718 milliárd forint lehet a deficit, elérve a GDP 6,8 százalékát - közölte Veres János pénzügyminiszter szerdán a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. "Semmilyen adónemben nem tervezünk változást, nem lesz újabb adócsomag. Pontosítások lesznek, de ezek nem érintenek sávokat és százalékos értékeket" - mondta Veres János.

A pénzügyminiszter a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy a legnagyobb hiányt jelentő három tételt egy kasszába teszik. Ezek a gyógyszerár támogatása, a gyógyító-megelőző támogatások és a gyógyászati segédeszközök támogatása, amelyek összesen 1072 milliárd forint maximum hiánnyal zárhatnak.

A vizitdíjból 22 milliárd forintot terveznek 2007-ben, amit a jelenlegi orvos-beteg találkozások adatai alapján számoltak ki. "A vizitdíj OEP-bevételként szerepel majd, de az adott egészségügyi intézménynél marad. Nem kétséges, hogy része a költségvetésnek" - jelentette ki Veres János.

A gázár támogatásának az összege 2007-ben 190 milliárd forintról 102 milliárdra csökken. A jelenleg 2200 milliárd forintot kitevő központi igazgatási kiadások csökkentése 300 milliárd forint lesz jövőre. Veres szerint e kiadás csökkentésnél nem lesznek vesztes, illetve nyertes minisztériumok. A kiadásokat ugyanis mindenkinek ilyen arányban kell meglépni, az átcsoportosítások, feladatátszervezések azonban egyes minisztériumokat jobban vagy kevésbé érinthetnek.

A tandíjjal 2008-tól számolnak. A tandíj 2008-tól kezdve esedékes, felmenő rendszerben, vagyis a 2008-ban kezdő évfolyamokat érinti. A közoktatás finanszírozása szintén ilyen rendszerben átáll a kvótarendszerről a csoportalapú támogatásra, ennek részleteit jelenleg dolgozzák ki. Az iskolák számára szeptembertől szeptemberig tartó költségvetés készül majd.

A központi költségvetés tervezett áfabevétele jövőre az idei előirányzatot mintegy 10 százalékkal meghaladva a GDP 7,8 százalékára tehető - áll a jövő évi költségvetésről a kormányszóvivői sajtótájékoztatóra készült anyagból. Társasági adóból az idei előirányzott összegnél 10 százalékkal, evából 60 milliárd forinttal több bevétellel számolnak.

Az államháztartás egyensúlyát javító különadó és járadék címén tervezett bevétel jövőre megközelíti a 200 milliárd forintot. Ebből az összegből a magánszemélyek különadójából származó befizetések 10 százalék alatt maradnak. Személyi jövedelemadóból a növekmény meghaladja a 180 milliárd forintot.

A kormány a büdzsé tervezetében azzal számol, hogy a jövedéki adóból származó bevételek 7-8 százalékkal haladják meg a 2006. évi előirányzottat. Az összbevétel 60 százalékát teszi ki az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó, amelynek adómértéke nem változik.A regisztrációs adóbevétel az idei előirányzat alatt mard. Az idei költségvetés tartalékából 2,071 milliárd forint adnak a rendőrségnek az elmúlt hetek személyi és dologi kiadásaira. Ez az összeg tehát nem növeli a hiányt.

Fotó: MTI
Konzervatív becslést alkalmaztak - mondta a miniszterelnök

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter egyaránt azt mondta, hogy a költségvetésben minden tekintetben konzervatív becslést alkalmaztak, az alultervezésnek köszönhetően azonban például az elsődleges egyenleg már 2008-ban pozitív lesz. Az adó- és járulékcentralizálás már 2007-től csökkenni fog. "Visszafogott bevételi, reális kiadási oldalt terveztünk" - jellemezte a költségvetést a miniszterelnök.

A számok, tervek pontos betartására bevezetik a negyedéves költségvetési ellenőrzés intézményét - a szigorú ellenőrzést az EU is megköveteli Magyarországtól. A költségvetési terveket 2010-ig vázolták föl a konvergenciaprogramnak megfelelően. A miniszterelnök szerint a közvetkező években átalakuló jóléti és ellátási rendszerekre kell támaszkodni. Ennek megfelelően 2007 folyamán áttérnek a regionális közigazgatási irányításra, erről Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a napokban kezdeményez ötpárti egyeztetést.

Az EU-transzferek növekedéséről szólva a miniszterelnök elmondta: míg 2007-ben a GDP 1,7 százalékának megfelelő uniós támogatást kapunk, addig e a szám 2010 körül már 3,3 százalék lesz. Az Új Magyarország fejlesztési tervben szereplő uniós támogatások lehívásáról szólva Veres János pénzügyminiszter azt mondta, hogy 2007-ben a 8 ezer milliárdnak kevesebb mint egyhetedét tudjuk majd lehívni, azonban ez a szám az idő és a fejlesztések előrehaladtával jelentősen nő majd, és meghaladja az uniós átlagot.

Egyébként az uniós támogatások mellé szánt nemzeti forrásokhoz a kormány nem tervezett felső határt - Gyurcsány Ferenc szerint azért nem, hogy ha fejlesztésről van szó, akkor ne az államon múljon, hogy nem tudunk EU-forrást lehívni. A Fidesz népszavazási kezdeményezéséről Gyurcsány Ferenc csak annyit mondott, bízik abban, hogy Magyarország nem ad támogatást ahhoz, hogy ne csináljanak semmit.

Az elmúlt hónapok nemzetközi pénzpiaci, valamint belpolitikai folyamatai következtében megemelkedett MNB-kamatszint miatt a kormány emelte a költségvetésben a kamatkiadás tervezett szintjét, az új összeg a 2007-es évre 1105 milliárd forint. A kormány egyébként a jövő évi költségvetésben több mint 200 milliárd forintos tartalékot képzett.