Szigorú lesz a jövő évi büdzsé

Vágólapra másolva!
A mai napon tárgyal a kormány a 2007-es költségvetés fő számairól. Az alapot az adóemelések bevételei és a kemény költségvetési szigor adják, ám strukturális változásokról, reformokról a jövő évi büdzsében még nem lesz szó.
Vágólapra másolva!

Nem számol reformokkal a jövő évi költségvetés, annak tervében leginkább a nyáron bejelentett, néhány esetben csak januártól érvénybe lépő adóemelések hatása, és némi költségvetési megszorítás látszódhat - írja a Népszabadság.

Az államháztartás hiánya 1700 milliárd forint körül lehet jövőre - ez a GDP 6,8 százaléka. Ezt most már nem túl nehéz teljesíteni: az adóemelésekből mintegy 1200 milliárd forinttal emelik a költségvetés bevételeit.

A költségvetési kiadások mintegy 700 milliárd forinttal lesznek magasabbak az ideinél, megközelítik a 12 ezer 900 milliárd forintot. A pénz nagy része a szociális juttatásokra megy el - 4-500 milliárd forinttal több, mint az idén, ám reálérték-növekedésre persze itt sem jut forrás. Jövőre az állami kamatkiadásokra is többet kell költeni: az állam adósságának finanszírozására 2007-ben mintegy 1100 milliárd forint megy el, ez 200 milliárd forinttal haladja meg az idei szintet.

Megszorítás a kormányzati szférában lesz, de itt ténylegesen a klasszikus költségvetési présről kell beszélni, és nem strukturális átalakításról. Az 1400-1500 milliárd közötti keret 30 milliárd forinttal nő. Ez a viszonylag magasra szökő infláció miatt jelent megszorítást, hiszen a beszerzések drágábbak lesznek, miközben több nem jut rájuk. Az állami bérekre se költenének többet az ideinél.