Erősödő konjunktúra az eurózónában

Vágólapra másolva!
Európa három legnagyobb gazdaságának szereplői egyaránt biztatóan ítélik meg saját kilátásaikat - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Októberben - az előző háromhavi tendenciát megfordítva - emelkedett a német üzleti bizalmat jelző legfontosabb index értéke. A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet által készített, 7000 vállalatvezető véleményét tükröző mutatószám a szeptemberi 104,9-ről 105,3 pontra erősödött.

Az intézet elnöke szerint az eredmény azt valószínűsíti, hogy Németországban a januártól életbe lépő áfaemelés dacára is folytatódik a gazdasági növekedés. Más elemzők szerint is 2007-ben lassul majd az expanzió, de recesszióra biztosan nem kell számítani.

A francia üzleti bizalmi index szintén emelkedett. A párizsi statisztikai hivatal közlése szerint a szeptemberi 106-ról 108 pontra emelkedett ennek értéke, ami öt és fél éves rekordot jelent. A derűlátás annak köszönhető, hogy mind az export-, mind a termelési kilátások javultak. Jövőre a francia kormány számításai szerint 2-2,5 százalékos ütemben bővülhet a GDP.

A kontinens harmadik legnagyobb gazdaságából, Olaszországból is biztató hírek érkeztek. Ugyan hajszálnyival csökkent az üzleti bizalmi index (97,3-ről 97,1 pontra), ám ez továbbra is rekordhoz közeli érték. Elemzők szerint a gazdasági növekedés üteme az év egészében elérheti az 1,7 százalékot.