Átszabják az idei költségvetést

Vágólapra másolva!
A kormány három nappal azután, hogy a múlt kedden benyújtotta a parlamentnek a 2007-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot, a múlt pénteken olyan változtatást terjesztett be, amely a 2006-ra szóló költségvetési törvényt módosítaná - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A beterjesztett változtatás nyomán változnak a főösszegek és velük a deficit is, valamint több, adósságátvállalással kapcsolatos tételről is rendelkeznek. A megoldás révén a maastrichti módon számolt deficit sem 2006-ban, sem 2007-ben nem változik, míg a pénzforgalmi deficit idén GDP-arányosan, 1,4 százalékponttal nő, jövőre viszont ennyivel csökken az eddigi tervhez képest.

A kabinet több indokot hoz fel a lépés mellett: az idei adó- és járuléktörvény-módosítások hatását át kell vezetni a bevételi előirányzatokon, a nagyobb kockázatok miatt szükséges az államháztartási tartalék megemelése, az eredeti előirányzathoz képest jelentősen nőttek a költségvetés kamatkiadásai is, valamint a világpiaci gázárak emelkedése miatt a lakossági gázár-kompenzáció várhatóan meghaladja az eredetileg tervezett mértéket.

A tervek szerint a központi költségvetés hiánya 390 milliárddal, 1921 milliárd forintra változik. A tb-alapok egyenlege pedig úgy módosul, hogy az egészségbiztosítási alap deficitje 158 milliárd forint lesz, miközben a nyugdíjbiztosítási alap hiánya továbbra is nulla forint marad.

A fontosabb tételek közé tartozik, hogy 2006. december 31-ei hatállyal elengednék a Magyar Televízió Zrt.-nek a magyar állammal szemben meglévő, kezességérvényesítésből keletkezett 4,059 milliárd forint tartozását. Ezenkívül az állam a központi költségvetés terhére átvállalhatja a Nemzeti Autópálya (NA) Zrt.-nek a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel és kereskedelmi bankokkal szemben fennálló hiteltartozását, együttesen legfeljebb 415,9 milliárd forint összegig, 2006. december 31-éig; az NA pedig kész és félkész útszakaszokat ad át, illetve azokkal elszámol, az átadás és elszámolás pedig mentesül az áfa és az illeték megfizetése alól.