Kevésbé korrupt a régióban Magyarország

Vágólapra másolva!
Magyarország a régiós átlagnál kevésbé korrupt - derül ki a Transparency International (TI) legújabb felméréséből. Magyarország a 41. helyet foglalja el a 163 vizsgált ország közül - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett korrupcióérzékelési index (CPI) értéke 1 és 10 pont között lehet, ahol az egyes a legrosszabb, a tízes pedig a legjobb osztályzat. Korrupciónak számít valamely közhatalmi funkcióval való visszaélés, amikor a döntéshozót a közérdek helyett az egyéni érdek vezérli.

Az idén 163 országot számba vevő lista élén Finnország, Izland és Új-Zéland áll (mindhárom ország 9,6 pontos), Magyarország 5,2 ponttal a 41. helyen található, Jordánia és Mauritius között. Tavaly Magyarország 159 ország közül a 40. volt.

A szomszédos országok közül csak Ausztriát, az EU-hoz csatlakozott, volt szocialista államok közül pedig Észtországot találták "tisztábbnak" a felmérés készítői. Az elemzés azonban rámutat, hogy az 5,2 pontos magyar érték jelentősen elmarad a nyugat-európai országok átlagától, ami azt jelzi, hogy Magyarország továbbra is komoly korrupciós problémákkal küzd.

A küszöbön álló uniós forrásbőség előtt össze kellene szednie magát mind a politikai elitnek, mind a civil társadalomnak, hogy az érkező hatalmas pénzeket tisztességesen, hatékonyan használják fel - mondta Marschall Miklós, az alapítvány tanácsadó testületének tagja. A korrupció elleni harchoz pedig független, harcos médiára, nyilvánosságra, valamint az adatokhoz való könnyebb hozzáférésre van szükség.

A Transparency International magyar tagozata korábban egyesületként működött, ám két éve megszűnt, miután feloszlatták magukat. Az új, bejegyzés alatt lévő, alapítványi formában működő szervezet több szakértője a korábbi egyesületet is segítette, de a csapat alapvetően új szakemberekből állt fel - mondta Márkus Eszter, a kuratórium elnöke. A magyar TI hamarosan hozzákezd első hazai, átfogó korrupciós felméréséhez, ennek eredménye 2007 május-júniusra várható.