A nyugdíjak 1,2 százalékkal emelkednek

Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődött az 1,2 százalékkal megemelt összegű nyugdíjak kézbesítése. Átlagosan több mint 106 ezer forintot visz ki a posta novemberben a nyugdíjasoknak.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjakat 1,2 százalékkal emelte meg a kormány novemberben. A megelemt összegű nyugdíjak kézbesítése szerdán kezdődött el. Egy időben négyféle összeg érkezik a mintegy 3 millió érintettnek: a novemberi, már megemelt nyugdíj; a 10 hónapra visszamenőleg járó emelés; a 13. havi nyugdíj második, emelt összegű részlete; valamint a 13. havi nyugdíj első, márciusban kifizetett részletének korrekciós különbözete, ezek összesen átlagban 106 ezer forintot jelentenek fejenként.

A szabályozás szerint novemberben a kormány felülvizsgálja az infláció és a reálbér növekedés alapján a nyugdíjemelés mértékét, és ha indokolt utólag korrigálja azt. Ez idén 1,2 százalékos emelést jelent a nyugdíjasok számára, amelyet az év elejéig visszamenőleg is megkapnak ilyenkor.

A 2006-os évben összesen, a januári 4,3 százalékos nyugdíjemeléssel, a novemberi korrekcióval és a 13. havi juttatással együtt számítva - összességében 7,6 százalékos nyugdíjemelés valósul meg.

Bár törvény nem kötelezte erre a kormányt, az 1,2 százalékos korrekciót a nyugdíjszerű, rendszeres szociális ellátások esetében idén is végrehajtotta: a jövedelempótló, illetve kiegészítő jellegű juttatásokat is. Ezek a juttatások a rokkantsághoz, megváltozott munkaképességhez, fogyatékossághoz, illetve a politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcsolódnak, és több mint félmillió embert érintenek.

A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások emelkedése összesen 29,3 milliárdos forrást igényel, amelyet a Nyugdíjbiztosítási Alap és a központi költségvetés fedez.