Hat százalék fölött lehet az októberi infláció

Vágólapra másolva!
Szinte egyöntetűen 6 százalék feletti előrejelzéseket adtak az októberi tizenkét havi inflációra az MTI által hétfőn kérdezett londoni feltörekvő piaci elemzők, az év végére szóló éves visszatekintésű inflációs jóslatok a komoly bizonytalanságok miatt széles, csaknem két százalékpontos sávban szóródtak, de zömmel 7 százalék felettiek.
Vágólapra másolva!

Az MTI körkérdésébe bevont tizenegy nagy londoni befektetési ház térségi elemzői közül tíz szerint átlépte a 6 százalékos küszöböt az októberi fogyasztói infláció az előző havi 5,9 százalék után; az előrejelzési sáv 5,9-6,6 százalék közötti, 6,28 százalékos átlaggal.

A legderűlátóbb a Goldman Sachs 5,9 százalékos, illetve a JP Morgan és a Merrill Lynch egyaránt 6,1 százalékos előrejelzéssel; a sáv felső szélén, 6,6 százalékkal az HSBC áll. Juliet Sampson, az HSBC európai feltörekvő piaci elemzője azonban hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy ezt a jóslatot jelentős bizonytalanság és - elsősorban a csökkenő olajárak miatt - lefelé mutató kockázat terheli.

A magyar inflációs előrejelzéseket - főleg a hosszabb távúakat - terhelő erős bizonytalanságokat Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési csoport, londoni európai feltörekvő piaci stratégája is kiemelte. Gable ennek illusztrálására azt mondta: a szeptemberi inflációs adatban "igen szokatlan jelenség" érvényesült, mivel az áfaemelés "több mint 100 százalékban szűrődött át" a fogyasztói árszintbe.

A központi ár- és adó-intézkedések gyors átszűrődését a londoni házak elemzői már a szeptemberi, a londoni konszenzust 1 teljes százalékponttal meghaladó, éves infláció közzététele után kiemelték. A Dresdner Kleinwort - a Dresdner Bank londoni befektetési részlege - azt írta "Egy nagy ugrás" címmel kiadott akkori kommentárjában, hogy a szeptemberi nagy megugrásból következtethetően a vállalatok azonnali árkiigazítást hajtottak végre a költségvetési intézkedések nyomán.

A Goldman Sachs londoni befektetési részlege által, a szeptemberi infláció ismertetése után kiadott, múlt havi kommentár is azt emelte ki, hogy a szabályozott árak és az adók emelése a jelek szerint sokkal gyorsabban elért fogyasztói szintre, mint ahogy azt a ház várta.

A Barclays Capital hétfői előrejelzése szerint ugyanakkor a forint erősödése és az olajár csökkenése miatt a ház azt várja, hogy az MNB az ebben a hónapban esedékes inflációs jelentésében visszaveszi középtávú inflációs előrejelzését. A Barclays Capital azonban - összhangban az többi londoni házzal - továbbra is 8 százalék körül várja az infláció tetőzését 2007 első negyedében.

A JP Morgan londoni részlege szerint, amely 6,1 százalékos, októberre szóló hétfői előrejelzésével a derűlátóbbak között van, a meredek szeptemberi ugrás után, októberben már valószínűleg csak kissé gyorsult tovább az éves összevetésű drágulási ütem. Ez a ház is úgy vélekedett, hogy jó eséllyel már a szeptemberi adatban megjelent az összes adó- és hatósági energiaár-intézkedés, azóta pedig meredek üzemanyagár-csökkenés mérsékelte az inflációt.

A JP Morgan szerint azonban - eltérően a Barclays Capital véleményétől - az MNB új, negyedéves inflációs jelentése várhatóan továbbra is a 3 százalékos éves cél túllépését fogja jósolni 2008-ig, a maginflációs előrejelzést pedig valószínűleg emelni fogja.

A hétfőn kérdezett tizenegy londoni befektetési ház közül kilenc adott idei év végi tizenkét havi inflációs előrejelzést; öten 7 százalék feletti éves ütemet jósoltak decemberre, de akadt 6 százalék alatti várakozás is. Az előrejelzési sáv 5,9-7,7 százalék közötti, 6,84 százalékos átlaggal.