Vágólapra másolva!
A szakszervezeti oldal nem fogadja el, hogy jövőre csökkenjen a reálbér, amelynek néhány százalékos javulásához viszont 15 százalékos bruttó keresetemelésre lenne szükség - közölte Hódi Zoltán munkavállalói szóvivő az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) hétfői ülésén.
Vágólapra másolva!

A kormányzati oldal nevében Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: szerintük a szakszervezeti javaslat ellentétes a konvergenciaprogrammal, az ezen alapuló költségvetési célokkal. A kormányzat e célok szerint fogalmazta meg a versenyszféra jövő évre vonatkozó keresetemelésére a 6-6,5 százalékos javaslatát.

A munkaadói oldal nevében Rolek Ferenc szóvivő rámutatott: nem hajlandók a jövő évre szóló országos bérajánlás mértékéről nyilatkozni addig, ameddig az OÉT-ben kötött múlt évi megállapodás szerinti bérminimumot kell fizetni jövőre és az azt követő évben a szakképzetteknek. Ezt a minimálbérnél magasabb mértéket már idén is fizetik, de 2007-ben és 2008-ban a kedvezőtlenebb adó- és járulékszabályok miatt több ágazat, régió ezt nem tudja teljesíteni.

A munkaadói oldal ezért azt javasolja, hogy 2007-re, 2008-ra függesszék fel a szakképzettek bérminimumának emelését a jelenlegi szinten. A kedvezőbb gazdasági helyzetben 2009-től lenne lehetőség elérni ezeket a mértékeket. Ezzel a megoldással elérhetnék, hogy ne kelljen felmondani a múlt évben kötött, 3 évre szóló megállapodást, s teljesíteni lehetne az általános minimálbérre vonatkozó részét, valamint a felsőfokú végzettségűek bérminimumára vonatkozó ajánlást.

A múlt év végén az OÉT arról kötött megállapodást, hogy idén a 3,5 százalékos reálkeresetnövelés érdekében 4-5 százalékos bruttó keresetemelést javasol a versenyszférának. A megállapodás szerint továbbá az előző évi 57 000 forintos minimálbért az idén 62 500 forintra emelik, 2007-ben 65 500 forintra, 2008-ban 69 000 forintra.

A megállapodás szakképzetteknél a minimálbérhez rendelt bér minimumot alkalmaz. Ennek szorzószáma az idén az első félévben még csak ajánlott volt, a második félévtől viszont kötelező.

A legalább középfokú végzetséget és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben 2 éves gyakorlatig 1,05, 2 éves gyakorlat felett 1,1-szeres az idei minimálbérhez viszonyított szorzó. A megállapodás szerint jövőre e két kategóriában 1,1, illetve 1,15-szörös szorzót kellene alkalmazni. Ugyanakkor 2008-ban 1,2, illetve 1,25-szörös lenne ez a szorzó.

A megállapodásban szerepelt az is, hogy a felsőfokú iskolai végzettséget és/vagy akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben ugyancsak szorzókat alkalmazzanak a munkáltatók, de ez nem kötelező, csak ajánlott. Ezek a szorzók ebben a 3 évben a minimálbér 1,4-, 1,5-, 1,6-szorosát jelentik.

Rolek Ferenc elmondta azt is: az OÉT 9 munkaadói érdekképviselete közül 7 egységes abban, hogy a múlt évben kötött megállapodás a szakképzettek bérminimumára vonatkozó pontja nem teljesíthető. A VOSZ, valamint az Agrár-munkaadói Szövetség a megállapodás fenntartását tartja szükségesnek úgy, hogy a Munkaerőpiaci Alapból segítséget adnak a kötelezettséget nehezebben teljesítő ágazatoknak, területeknek.

Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára viszont közölte: a Munkaerőpiaci Alapban erre nincs pénz, de elvileg sem javasolnák ezt a kompenzációs formát. Ez korábban sem vált be.

Hódi Zoltán arra a kormányzati véleményre válaszolva, hogy javaslatuk ellentétes a konvergenciaprogrammal, a költségvetési célokkal, rámutatott: a szakszervezetek a konvergenciaprogrammal és a költségvetéssel kapcsolatban is több javaslatot fogalmaztak meg, amit a kormányzat nem vett figyelembe. A szakszervezeteknek érték a múlt év végén igen hosszas egyeztetéssel és kompromisszumokkal megkötött 3 éves megállapodás, ezért fontosnak tartják a fenntartását, reagált a munkaadói álláspontra reagálva Hódi Zoltán.

A tárgyalásokat a szakbizottsági előkészítő munka után a OÉT tovább folytatja a jövő évre a vonatkozó, a versenyszférának szóló béremelési ajánlásról.