A GDP 3,7 százalékkal nőtt

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 3,6 százalékkal, naptári hatással korrigálva 3,7 százalékkal haladta meg a 2005 harmadik negyedévit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az Ecostattal közös gyorsbecslésén alapuló előzetes adatokat.
Vágólapra másolva!

A GDP 2006 harmadik negyedévében a szezonálisan kiigazított adatok szerint 1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az elemzők az előző év azonos időszakához viszonyítva a harmadik negyedévre 4 százalékos, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,9 százalékos gazdasági növekedést vártak.

Az idén az első háromnegyed évben kiigazítás nélkül a gazdaság 4,1 százalékkal gyorsult, ami megegyezik a kiigazított értékkel. A kiigazítás nélküli adatok szerint az idén a második negyedévben a GDP 3,8 százalékkal nőtt, tavaly a harmadik negyedévben pedig 4,3 százalékkal emelkedett.

A naptári hatás kiszűrésével a gazdasági növekedés az idén a második negyedévben 4 százalék volt, míg egy évvel korábban, 2005. harmadik negyedévében 4,2 százalékot tett ki

[origo]