Földgázt talált Magyarországon egy brit cég

Vágólapra másolva!
Magyarországi földgázleletről tett bejelentést kedden a Londoni Értéktőzsdén (LSE) az Ascent Resources Plc nevű brit feltáró- és kitermelőcég, amelynek részvénye a hírre 16 százalékkal drágult.
Vágólapra másolva!

Az Ascent Resources közleménye szerint a Penészlek melletti, PEN-104-es jelzésű próbakútjának fúrása járt eredménnyel; ez a cég első gázlelete a térségben.

Az Ascent keddi londoni tőzsdei bejelentése szerint a földgáz egy korábban nem tesztelt készletből kezdett áramlani, és ez igazolja a cég által "a térségre kidolgozott geológiai modellt és szeizmikus értelmezést". A lelet erősíti a cég bizakodását a nyírségi feltárási engedély keretében tervezett további fúrások iránt, áll a közleményben.

A tőzsdei bejelentés szerint a próbafúrásokat az Ascent 90 százalékos tulajdonában lévő PetroHungaria Kft. végezte. Jeremy Eng, az Ascent vezérigazgatója kijelentette: több mint húsz éve ez volt az első fúrás a térségben, és "biztató", hogy máris gázkészlet felfedezéséhez vezetett. Hozzátette: a brit cég partnereivel együtt már kiválasztott négy további fúrási helyszínt, korszerű szeizmikus technológia alkalmazásával.

A PEN-104-es próbakút Kelet-Magyarországon, a román határ közvetlen közelében van, egy 2483 négyzetkilométert lefedő feltárási engedélyezési területen. Az Ascent hat európai országban tevékenykedik: Magyarországon, Olaszországban, Svájcban, Spanyolországban és Romániában szárazföldi, Hollandiában tengeri földgázfeltárást végez.

A magyarországi lelet bejelentése után az Ascent Resources részvénye 2 pennyvel, 16 százalékkal 14,50 pennyre emelkedett a Londoni Értéktőzsde kedd délelőtti kereskedésében az előző napi 12,50 pennys záróról.