Lassult az unió gazdasági növekedése

Vágólapra másolva!
Az euróövezeti GDP a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal bővült a második negyedhez képest, és 2,6 százalékkal volt nagyobb a tavalyi harmadik negyedévinél - jelentették az EU statisztikai hivatalában kedden előzetes becslésként. A második negyedben 2,7 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest, ezt kedden módosították a korábban közölt 2,6 százalékról.
Vágólapra másolva!

Az egész EU-ban az átlagos gazdasági növekedés 0,6 százalékos volt a harmadik negyedben a második negyedévi 0,9 százalék után, illetve éves összehasonlításban 2,8 százalékra lassult a második negyedévi 2,9 százalékról. Az EU statisztikai hivatala szerint az Egyesült Államok GDP-je a harmadik negyedévben 2,9 százalékkal volt nagyobb a tavalyi harmadik negyedévinél, a második negyedévi, 3,5 százalékos ütemről lassulva.

Az Európai Bizottság a múlt héten 2,6 százalékra emelte az euróövezeti GDP-növekedés idei ütemére szóló előrejelzését az október elején jósolt 2,5 százalékról. Májusban még csak 2,1 százalékot valószínűsített a bizottság.

Az új előrejelzés meghaladja az EKB korábban megjelent, 2,5 százalékos előrejelzését; nyilván ez is további szigorításra ösztönzi a bankot. Az új jóslat szerinti eredmény rekord lenne 2000 óta, miközben az EKB úgy véli, hogy a növekedés túlhevült, meghaladja az inflációmentes képességet. Az EKB februárban módosított olvasatában az inflációmentes, azaz fenntartható GDP-növekedési képesség az euróövezetben közelebb van évi 2 százalékhoz, mint a korábban becsült évi 2,5 százalékhoz.

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is javította szeptember elején az euróövezet idén lehetséges gazdasági növekedésére szóló előrejelzését: 2,7 százalékra a májusban valószínűsített 2,2 százalékról.

Azonban az OECD szakértői úgy vélik, hogy a mostani harmadik, majd a negyedik negyedévben az euróövezeti gazdasági növekedés üteme lassulni fog, negyedévről negyedévre 0,7 százalékra, majd 0,6 százalékra. Az EU-bizottság a harmadik negyedévre 0,5-0,9 százalékos, a negyedik negyedre 0,4-0,9 százalékos, a jövő évi első negyedévre 0,2-0,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsít az euróövezetnek, szintén rendre az előző negyeddel összevetve.

Az első negyedévben az euróövezeti GDP 0,8 százalékkal, a másodikban 0,9 százalékkal gyarapodott, rendre az előző negyedhez viszonyítva. Az első negyedben 2,2 százalékos, a másodikban 2,7 százalékos volt a GDP-növekedés az euróövezetben éves összehasonlításban, a keddi felülvizsgálatok szerint.

A brüsszeli bizottság szerint az idei növekedést főleg a belső kereslet táplálja, habár nem a fogyasztói kereslet, hanem az export növekedésére számító beruházási kereslet. A lakossági fogyasztás növekedésének üteme, rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva, a második negyedben 1,7 százalékra lassult az első negyedévi 1,8 százalékról, a beruházások viszont 4,6 százalékkal bővültek, sokkal gyorsabban az első negyedévi, 3,7 százalékos ütemnél.

Ezt a lendületet az export bővülése már nem igazolta teljesen: 9,0 százalékra lassult az első negyedévi 9,6 százalékról, igaz, az import növekedése is lefékeződött: értékben 8,3 százalékra lassult az ütem az első negyedévi 9,9 százalékról.

Tavaly az évi átlagos gazdasági növekedés 1,3 százalékos volt tavaly, 2,0 százalékos 2004-ben. 2003-ban 0,5 százalékkal, 2002-ben 0,85 százalékkal, 2001-ben 1,59 százalékkal, 2000-ben 3,48 százalékkal, a megalakulás évében, 1999-ben 2,81 százalékos volt a növekedés.