Befektetési bankok "ellentőzsdét" terveznek

Vágólapra másolva!
Saját részvény-kereskedelmi platform létrehozását tervezik a világ legnagyobb befektetési bankjai a legnagyobb európai vállalatok papírjainak forgalmazására, közvetlen versenyt támasztva a hagyományos európai tőzsdéknek, írta a szerdai Financial Times.
Vágólapra másolva!

A londoni üzleti napilap szerint az új részvény-kereskedelmi céget főrészvényesként a Citigroup, a Crédit Suisse, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a Merrill Lynch, a Morgan Stanley és a UBS hozná létre, külön igazgatótanáccsal és igazgatókkal.

A bankcsoport, amely az európai vállalati részvényforgalmazás felét adja, nagy sebességű kereskedési rendszert tervez, amelynek díjai jóval alacsonyabbak lennének, mint a Londoni Értéktőzsdéé, a páneurópai Euronexté vagy a Frankfurtot üzemeltető Deutsche Börséé.

A platform azt a jövő novemberben életbe lépő új EU-jogszabályt aknázza ki, amely a verseny erősítését és a jelenlegi tőzsdék monopóliumszerű jogainak csorbítását célozza, áll a Financial Timesban.

A BBC szerdai értesülése szerint a bankok már néhány hónapon belül ki akarják alakítani a rendszert. A részvevő befektetési csoportok úgy vélik, hogy túl sokat fizetnek az LSE-nek és a többi nagy európai tőzsdének. Az egyik érintett bankvezető a BBC-nek azt mondta: a kereskedési díjak az Egyesült Államokban 80 százalékkal alacsonyabbak, mint Európában.

A BBC úgy tudja, hogy a részvevő bankok már hónapok óta folytatnak titkos egyeztetéseket, az egyik vezető londoni jogi cég felügyeletével. Ez utóbbira az egyik bankvezető elmondása szerint azért van szükség, hogy el lehessen kerülni a versenyellenes összejátszás vádját.