Gazdasági társasággá alakul a légiirányítás

Vágólapra másolva!
Költségvetési szervből gazdasági társasággá alakul a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat. Az indoklás szerint a költségvetési szervet elsősorban a nemzetközi légi közlekedési iparágban bekövetkezett változások miatt alakítják gazdasági társasággá.
Vágólapra másolva!

Az európai légiforgalmi szolgáltatói környezetben mára csak elvétve található költségvetési szerv. A jelenlegi működési forma versenyhátrányt jelent a magyar légiforgalmi irányítás számára, ezért vált szükségessé a működési forma átalakítása, amelyről szerdai ülésén döntött a kormány - írja a kabinet közleménye.

A gazdasági társasági forma dinamikusabb működést, rugalmasabb gazdálkodást tesz lehetővé, valamint garantálja a repülésbiztonság további javulását, a régióban kivívott szakmai-műszaki előnyök megtartását és a beruházásokkal történő további fejlesztéseket. A költségvetési szerv megszüntetése egybeesik azzal a célkitűzéssel is, hogy csökken a közszféra létszáma: az átalakulással ugyanis 651 ember kerül át a közszférából a gazdasági szférába - fogalmaz a közlemény.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a kormány határozata alapján már 2005-ben megkezdte az átalakítás előkészítését. A még idén novemberben megalakuló, 50 millió forint alaptőkéjű társaság zártkörű részvénytársaságként működik majd; 100 százalékos, kizárólagos állami tulajdonban marad, a tulajdonosi jogokat pedig továbbra is a közlekedésért felelős tárca gyakorolja. A társaság - amely a költségvetési szerv jogutódja lesz - a HungaroControl teljes tevékenységi körét, vagyonát és személyi állományát átveszi.

A gazdasági társaság 2007. január 1-jéig még nem végez hatósági engedélyhez kötött tevékenységet, e téren tényleges működését a szükséges engedélyek beszerzése után, 2007. január 1-jei határidővel kezdi meg.

A gazdasági és közlekedési miniszter a gazdasági társaság részére - a megszüntetett költségvetési szerv 2006. december 31-i pénzeszközállományából - 5,350 milliárd forintot tőkeemelés formájában bocsát rendelkezésre.