Nehéz évek jönnek a külföldi befektetőkre

Vágólapra másolva!
Kemény évek elé néznek a Magyarországon működő külföldi vállalatok - vélekedett Daniel Thorniley, az Economist Intelligence Unit vállalati hálózatának alelnöke egy budapesti konferencián tartott előadásában pénteken.
Vágólapra másolva!

Daniel Thorniley előrejelzése szerint a kormány megszorító csomagjának hatására az elkövetkező két évben az infláció felpörög, a fogyasztás pedig visszaesik. A reáljövedelem zuhanásával az emberek nem csak szegényebbnek érzik majd magukat, hanem szegényebbek is lesznek - hangoztatta a közgazdász.

Jelezte, hogy a nyugat-európai cégek forgalma mindennek hatására ugyancsak visszaesik, és a központi kiadás-visszafogás miatt még állami megrendelésekben sem bízhatnak. Ennek ellenére a cégek elmenekülésével nem kell számolni, mert az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék és a jövedelem tekintetében még jó a magyar piac - hangoztatta Daniel Thorniley.

Szerinte Magyarország az utóbbi 3-4 évben veszített fontosságából a befektetők szemében, ma már Csehország és Lengyelország mellett Szlovákia is megelőzi. Az alelnök utalt arra, hogy az ország 3-4 éve még a második, legrosszabb esetben a harmadik helyen állt.

Daniel Thorniley úgy vélekedett, hogy a 2007. év lesz a legrosszabb, ami után 2008 második fele már kedvezően alakulhat. Az európai uniós források nem jelentenek majd teljes megoldást Magyarország számára, de segíthetnek kilábalni a jelenlegi helyzetből. Várakozása szerint Közép-Európa, így Magyarország is jobban profitál majd a 2007-2013-as uniós költségvetés támogatásaiból, mint ahogyan azt annak idején Portugália, Spanyolország vagy Görögország tette.

Az EU-támogatások, köztük is az agrártámogatások különösen a vidéki emberek jövedelmére lehetnek érdemi hatással, ám gyors meggazdagodásra azért nem számíthatnak - jegyezte meg az alelnök.