Ázsiában oldódhat a világkereskedelmi vita

Vágólapra másolva!
Az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Szervezet ülésén a megnyitó után rögvest a szabadkereskedelmi tárgyalások mihamarabbi felújítását sürgették. Ennek érdekében a legfontosabb kérdésekben engedményeket is tennének, így például hajlandóak lennének csökkenteni a mezőgazdasági támogatásokat.
Vágólapra másolva!

Megnyílt a vietnami Hanoiban szombaton az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Szervezet (APEC) csúcsértekezlete. A 21 ország vezetői, köztük George Bush amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Hu Csin-tao kínai elnök, elsősorban a világkereskedelem liberalizálásáról való tárgyalások felújításáról folytatnak eszmecserét, de a napirenden szerepel az észak-koreai nukleáris kérdés, valamint a terrorizmus elleni harc is.

A vámsorompók alacsonyabbra állításáról már 2001-ben Dohában megkezdődtek a tárgyalások a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretén belül, de továbbra is mélyek az ellentétek az Egyesült Államok, az Európai Unió tagállamai és a fejlődő országok között, elsősorban a mezőgazdasági támogatások kérdésében. A megbeszélések júliusban holtpontra jutottak, ezért a hanoi csúcs résztvevői várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el a tárgyalások folytatásáról. A találkozónak külön aktualitást ad, hogy Vietnam a közelmúltban kapott zöld utat a WTO-tagsághoz.

A csúcstalálkozó megnyitása után a szabadkereskedelmi tárgyalások mihamarabbi felújítását sürgette az APEC. A 21 tagállam vezetője szerint a WTO keretén belül folyó tárgyalásokat mielőbb ki kell vezetni a jelenlegi zsákutcából. Egyúttal "kollektív és egyéni" kötelezettséget vállaltak arra, hogy a dohai tárgyalásokon "ambiciózus és kiegyensúlyozott" megállapodást kötnek.

A csúcs résztvevői szerint "egy sikeres dohai megállapodás hozzájárulna a világ gazdasági növekedéséhez és a szegénység csökkentéséhez, a kereskedelem serkentésére és a fejlődésre fektetve a hangsúlyt". Ennek szellemében ígéretet tettek arra, hogy a legfontosabb vitás kérdésekben engedményeket tesznek: hajlandók a mezőgazdasági támogatások, az ipari tarifák nagyobb arányú csökkentésére, nyitásra a mezőgazdasági és a szolgáltatóipari piacon, "figyelembe véve a tagállamok aggodalmait és érzékenységét."

Az APEC-tagállamok a világ gazdasági termelésének 60 százalékát és kereskedelmi forgalmának több mint a felét adják, ugyanakkor a tárgyalásokon fontos szerephez jutó Európai Unió, valamint Brazília és India az APEC-övezeten kívül esik. A 2001-ben Katar fővárosában megkezdődött tárgyalások, amelyeknek célja a vámsorompók alacsonyabbra állítása a világon, holtpontra kerültek az Egyesült Államok, az EU és a fejlődő országok mély ellentétei miatt, amelyek közül a mezőgazdasági támogatások mértéke körül kialakult vita a legsúlyosabb.

Forrás: EPA
Condoleezza Rice Vietnamot jó példaként állította Észak-Korea elé

Vietnam példájának a követésére és a külvilág felé való nyitásra buzdította Mianmar (az egykori Burma) és Észak-Korea önkényuralmi vezetőit Hanoiban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Az APEC csúcsértekezletének alkalmából egy üzletember-fórumon Rice szombaton azt hangoztatta, hogy semmi sem szolgálná jobban népeik érdekeit, mint az, ha a rangúni és phenjani vezetők megszívlelnék Vietnam példáját, s a nyitás politikáját választva, a nemzetközi közösségbe beilleszkedve rátérnének a béke és a jólét útjára. Jelenleg azonban elszigetelik országaikat a térségbeli fejlődéstől, az együttműködés lehetőségeitől.

Condoleezza Rice a fórumon dicsérte Vietnamot a gazdasági reformok terén elért sikereiért, valamint azért, hogy a múltbeli viszályon túllépve szoros kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal. Figyelemre méltónak nevezte, hogy alig 30 évvel a vietnami háború után ő most Hanoiban tartózkodik, ahol nem a konfliktusról, hanem gazdasági kérdésekről esik szó.