Diplomáciai síkon a gyógyszervita

Vágólapra másolva!
Nagy gyógyszergyártó országok képviselői lobbiznak a terheiket növelő tervezet ellen a magyar döntéshozóknál. A gyáraknak összesen közel 80 milliárd forintot kellene forgalom és árarányosan a gyógyszerkasszába fizetniük - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A gyógyszerkassza egyensúlyát a gyártói befizetésekkel biztosítani akaró törvénytervezettel kapcsolatos vita immár diplomáciai szintre terelődött. A Népszabadság információi szerint több gyártói "anyaország" - az angolok, belgák, svédek, dánok, németek és az Amerikai Egyesült Államok - képviselete kereste fel a magyar döntéshozókat, hogy módosítsák, a szerintük a külföldi cégekre hátrányos rendelkezéseket. Így azokat a kötelezettségeket, amelyek az innovatív, saját fejlesztésű készítményeket forgalmazó cégekre rónak nagyobb terhet. Ez többnyire a szóban forgó készítmények magasabb árához kapcsolódik: a szabadalmi védelem alatt álló szereket nem gyárthatja más, így magasabb áron és nyereségkulccsal forgalmazhatók.

Azt, hogy kikerüljön a tervezetből a forgalom-növekedéstől függő befizetés, a cégek többsége is hiú ábrándnak tartja. Azt azonban már reális elképzelésnek, hogy a befizetési "kulcs" egységes legyen, és ne terheljék a drágább készítményeket nagyobb arányban.

A lap értesülései szerint azonban tegnap már kikerült az elképzelések közül a forgalombővülés arányában való visszafizetés. Továbbá, bár a mostani javaslat a dobozár alapján, három különböző kulccsal adóztatná a támogatás összegét, a legújabb tervek már egységes, 11 százalékos adókulcsról szólnak.

A jelenlegi tervezet a legnagyobb terhet a Sanofira róná, a cég számítása szerint csaknem nyolcmilliárdos részt kellene vállalniuk az összesen több, mint 77 milliárdos összegből. A befizetők top tízes listáján szerepel még az Astra-Zeneca, a Janssen, a Novartis Pharma, az Egis, a Roche, a Richter Gedeon, a Pfizer, az Amgen és a Biogal-Teva, átlagosan 3-5 milliárd közötti összeggel.