Brüsszel a munkvállalókat védené

Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak modernizálnia kell szabályozási környezetét annak érdekében, hogy munkaerőpiaca rugalmasabbá váljon, de arra is ügyelnie kell, hogy a munkavállalók védelme ne romoljon - derül ki a Reuters által megszerzett európai bizottsági jelentésből.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatás bővítésére és a fenntartható növekedés kialakítására koncentráló tanulmány szerint az európai munkaerő-piaci politikának egyszerre kell megküzdenie az ázsiai versenytársak támasztotta kihívással és a lakosság öregedésének problémájával - írja a Napi Gazdaság.

A nagyobb munkaerő-piaci rugalmasságra elsősorban a gyors technológiai fejlődés, a globalizációból adódó növekvő verseny, a változó fogyasztói kereslet és a szolgáltatási szektor térnyerése miatt van szükség - mutatnak rá a szakértők, akik szerint a tradicionális munkaszerződések ma már nem minden esetben tekinthetők optimálisnak. A régi típusú munkaszerződésekkel az a legfőbb baj, hogy a túlságosan bebiztosított munkavállalói jogok miatt, a vállalati szektor még a felívelési időszakokban sem növeli a foglalkoztatottak létszámát.

Brüsszel szerint ebből adódóan nem a munkahelyeket, hanem a munkavállalókat kell védeni. A munkaerő-piaci szabályozás átalakítása azonban nem ígérkezik könynyű feladatnak, amit a Franciaországban az idei év elején jelentkező, erőteljes politikai ellenállás is mutat.