Lesz ingyenes tankönyv jövőre is

Vágólapra másolva!
Pénteken tárgyalja a parlament a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokat. Az illetékes bizottságokban már egyszer megtárgyalt javaslatok alapján várhatóan továbbra is lesz ingyenes tankönyv, nem emelkednek tovább az adóterhek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok egyik kiemelt témáját, az ingyenes tankönyvek megszüntetését is újraszabályozná egy módosító indítvány. A kormány támogatását is élvező javaslat szerint a tartósan beteg gyerekek és a fogyatékos tanulók továbbra is jogosultak lennének az ingyenes tankönyvre. Ezenfelül 2007-től a nagycsaládosok (legalább háromgyerekesek) és a gyereküket egyedül nevelő szülők is kérhetnek ingyenes tankönyvet az iskoláktól. Azok, akik a legszegényebbnek számítanak, vagyis rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapnak, szintén hozzájuthatnak ingyen tankönyvekhez.

A jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványok közül a kormány elsősorban azokat támogatja, amelyek választ adnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kifogásaira, illetve javaslataira - mondta Bathó Ferenc, a Pénzügyminisztérium főcsoportfőnöke az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ülésén.

Az ÁSZ a büdzséről készített jelentésében egyebek mellett azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy korlátozza azoknak a gazdasági társaságoknak a hitelfelvételét, amelyek az uniós szabályok szerint a költségvetés részét képezik. A kormány ezért támogatta azt a módosító indítványt, amely 6 ilyen társaság esetében tiltja meg a hitelfelvételt. Ennek értelmében jövőre nem végezhet pénzügyi műveleteket a Nemzeti Autópálya Zrt., az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Magyar Távirati Iroda Zrt., a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt. és a Duna Televízió Zrt. Az ÁSZ egyébként ennél több társaság esetében kérte a hitelfelvétel megtiltását, az Államadósság Kezelő Központ, a Rendezvénycsarnok Zrt. és a Kultúr-part Kft., valamint a Millenniumi Média Kft. és a Sportfolió Kht. neve azonban már nem szerepel a módosításban.

Nem támogatták viszont azokat az indítványokat, amelyek adó- vagy járulékemeléssel, illetve a kamatkiadások csökkentésével akartak pluszforrásokat teremteni. Az előterjesztő nem támogatta azokat az indítványokat sem, amelyek a felülről nyitott előirányzatból vennének el és csoportosítanának át forrásokat más célra, mert ez Bathó Ferenc szerint az egyenleg megbomlásához vezetne.

Az ellenzék által benyújtott módosító indítványok közül a kormány csak egyet támogatott, ez is csak technikai módosítást tartalmaz. Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke elmondta, hogy módosító indítványaikkal az egészségügy, az oktatás, a munkahelyteremtés és az önkormányzati területen kezdeményeztek forrásátcsoportosításokat. Az ellenzék összesen 256 milliárd forintot csoportosított volna át főleg a kamatkiadások csökkentése révén. Varga Mihály szerint a kamatkiadásokban Magyarország ma a hiteltelen gazdaságpolitika miatt fizet magas kockázati felárat, amit hiteles gazdaságpolitikával és kormánnyal csökkenteni lehetne.

Varga Mihály bírálta a kormányzati negyed létrehozását is, elmondta: az elképzelésekkel nem értenek egyet, mivel a Fidesz véleménye szerint ez egy hosszú távon ható rossz döntés. Kifogásolta, hogy a kormány által gazdaságosnak tartott kormányzati negyed működtetésére nem készültek reális számokon alapuló hatástanulmányok. A felesleges kiadások közé sorolta Varga Mihály egyebek között az államreform-bizottságra és kommunikációra fordított kiadásokat.