Az EB befejeztetné a francia deficiteljárást

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság azt javasolta szerdán, hogy az Európai Unió fejezze be a túlzott államháztartási hiány miatt Franciaország ellen indított eljárást.
Vágólapra másolva!

Joaquín Almunia pénzügyi biztos jelezte, hogy az országban tavaly már a bruttó össztermékhez viszonyított 3 százalékos határ alá, 2,9 százalékra csökkent a francia deficit - az eljárás az euró stabilitását garantálni hivatott szabályok szerint 3 százalék fölött folytatható. Brüsszel ráadásul azt várja, hogy idén és jövőre tovább csökken a hiány - derül ki a témával kapcsolatos közleményből.

Ugyancsak pozitív jel a testület szerint, hogy megfordult az államadósság növekedésének tendenciája is. Az adósságnak az össztermék 60 százaléka alatt tartása szintén euróstabilitási (maastrichti) követelmény.

Az EU 2003-ban indított eljárást a túlzott deficit miatt az euróövezet két húzónemzete, Németország és Franciaország ellen - akkor ezért a két országból éles bírálatok is érték a bizottságot.

Az eljárás soha nem vezetett szankciókhoz, viszont rámutatott, hogy az euróstabilitási szabályrendszeren lazítani kell - ez tavaly meg is történt, a 3 százalékos deficithatár meghatározott indokkal történő túllépésének engedélyezésével.

A paktumlazítás és a kedvezőbb gazdasági körülmények következtében az EU már megszüntette a deficiteljárást Hollandia és Ciprus ellen, és több más procedúra felfüggesztése is várható a közeljövőben.

Jelenleg még tíz EU-tagállam ellen folyik eljárás, köztük található Németország, Olaszország, Görögország és egy sor új tagállam, benne Magyarország, Lengyelország és Szlovákia is. Az uniós szabályok értelmében elvileg az eurózóna kritériumait a még kívül álló országoknak is teljesíteniük kell, bár túllépés esetén ezek nem szankcionálhatók.

A most bejelentett bizottsági javaslatot az EU-tagországok pénzügyminisztereinek még jóvá kell hagyniuk. Tekintettel arra, hogy az idén pénzügyi tanácsülést már nem terveznek, erre valószínűleg csak jövőre kerül sor.