Három év múlva OECD-tag lehet Oroszország

Vágólapra másolva!
Három év kellhet majd ahhoz, hogy Oroszország - miután felvételt nyert a Kereskedelmi Világszervezetbe, a WTO-ba - a vezető fejlett országok "klubjának", a most 30 tagú OECD-nak is tagjává váljon az orosz pénzügyminiszter helyettese szerint.
Vágólapra másolva!

A párizsi székhelyű gazdasági csúcsszervezetbe való belépés három év alatt megoldható, ha a WTO-tagsággá válás időpontját veszik alapul - nyilatkozta Szergej Sztorcsak szerdán a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek. Tíz nappal ezelőtt az Egyesült Államok és Oroszország kétoldalú megállapodást írt alá utóbbi kereskedelmi világszervezeti (WTO) tagságának feltételeiről, 12 évi tárgyalássorozat után.

Az 1994 óta folyó tárgyalások végén született megállapodással elhárul az egyik utolsó akadály Oroszország WTO-tagsága elől. Ám az amerikai-orosz piacnyitási jegyzőkönyvet és a normális kereskedelmi bánásmód állandó megadását még jóvá kell hagynia az amerikai kongresszusnak is.

Az OECD átfogó fórum a gazdasági, társadalmi és kormányzati kérdések megoldásának kimunkálásához, emlékeztetett Sztorcsak. A nemzetközi szervezetet még a második világháború után hozták létre, elsősorban az európai újjáépítést segítő Marshall segélyprogram felügyeletére.

Csatlakozása hozzá minden ország esetében hosszadalmas procedúra, mely számos törvénykezési folyamat végrehajtását is jelenti a jelölt országban. Az OECD a többi nagy nemzetközi pénzügyi és gazdasági szervezettel való kapcsolatot is egyengeti tagországai, így 1996 óta Magyarország számára is.