Bizakodóbbak lettek a vállalkozások

Vágólapra másolva!
Javultak a kis- és középvállalatok gazdasági várakozásai novemberben, amelyek ugyan elmaradnak az egy évvel ezelőttitől, de már egyértelműen a negatív trend végét jelentik.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat kis- és középvállalati (kkv) konjunktúra-indexe 2006 novemberében meghaladta a 43 százalékot, az előző havi 40,4 százalékhoz képest emelkedett, de elmaradt a tavaly novemberi 47,9 százaléktól - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csütörtökön. Az idei novemberi index az összefoglaló szerint három százalékponttal magasabb az elmúlt fél év átlagánál. A kkv-szektor bizalmi indexeinek trendvonala háromnegyed éves csökkenés után kezdett emelkedni.

Az Ecostat szerint novemberben a kkv-k a nemzetgazdaság várható helyzetét kedvezőnek ítélték. Körükben a költségvetés tervezetének elfogadottsága kielégítőnek mondható, az optimista várakozások aránya 5 százalékról 24 százalékra emelkedett, az ország gazdasági kilátásait rosszabbodónak ítélők aránya majdnem 20 százalékponttal csökkent.

Saját helyzetük és kilátásaik megítélésében ellentétes folyamatok érzékelhetők, a kkv-k 48 százaléka romló esélyekkel számol a következő félévre. Tevékenysége bővítését a cégek több mint egynegyede tervezi, ennek mértéke változó. Novemberben emelkedett azon kkv-k aránya, amelyek teljesítményük rövid távú bővülésével számolnak. A fejlődésben bizakodók aránya októberhez viszonyítva tíz százalékponttal emelkedett, és elérte a 27 százalékot.

A következő egy évben a válaszadók 24 százaléka számol a működését veszélyeztető verseny erősödésével. Új tőkeerős versenytárs megjelenését 34 százalékuk valószínűsíti. A hazai értékesítési lehetőségek javulásában a válaszadók 15 százaléka bízik, romlásától 39 százalékuk tart.

A kkv-k 44 százaléka szerint a következő fél évben likviditási helyzete érdemben nem változik. Októberhez képest nem változott, 34 százalék a pénzügyi nehézségek kialakulásával számolók aránya. A beruházási hajlandóságot összegző mutató novemberben 41 százalék, ami valamivel magasabb az októberinél. A beruházási tevékenységet korlátozó tényezők sorában kiemelt szerepet játszik az elégtelen hazai kereslet, második helyen említették a jövőt övező bizonytalanságot.