Egyre népszerűbbek a üdülési csekkek

Vágólapra másolva!
Az idei 25 milliárd forint után jövőre akár 30 milliárd forint értékű üdülési csekk kibocsátása várható - közölte Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriumának elnöke a Napi Gazdasággal.
Vágólapra másolva!

Jelenleg mintegy 880 ezren rendelkeznek üdülési utalvánnyal, amelyeket már több mint hatezer helyen fogadnak el országszerte. Az alapítvány az idén szociális szempontok alapján 7,8 milliárd forintnyi utalványt osztott ki (2005-ben 1,6 milliárdnyit). A cégek által vásárolt csekkek értéke pedig az idén megközelíti a 15 milliárd forintot a tavalyi 10,3 milliárd után. Az alapítvány mind több céggel állapodik meg arról, hogy azok elfogadnak üdülési csekket is. A közeljövőben sport- és szabadidős, valamint kulturális szolgáltatók (színházak, múzeumok, kiállítótermek) kerülhetnek be a rendszerbe - véli Karácsony.

A parlament előtt van már az üdülési csekkek felhasználásáról szóló új szabályozás. Eszerint jövő januártól hat nevesített célra - üdülési, pihenési, kikapcsolódási, egészségmegőrzési, betegségmegelőzési és szabadidősport szolgáltatására - lehet beváltani azokat. A jövőben a munkáltató csak a munkavállalójának, azzal közös háztartásban élő, közeli hozzátartozójának, valamint tőle nyugdíjba ment magánszemélynek adhat üdülési csekket.