Közalkalmazottnak nem jár gázártámogatás

Vágólapra másolva!
A legtöbb közalkalmazott lemondhat a gázártámogatásról. Egyetemi végzettséggel és néhány éves munkaviszony után már kiszorulnak a támogatott körből.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az egyszemélyes háztartások esetében a támogatásra jogosító havi nettó kereset 93 905 forintot érhet el. Amennyiben ketten vannak egy háztartásban, átlagosan 89 200 forintot vihetnek haza, hogy megkapják az állami segítséget. A kettő kereső fitzetésének összegét ugyanis ebben az esetben már nem kettővel, hanem 1,9 százalékkal kell elosztani, így jön ki a 93 905 forint - közölte az [origo] által megkérdezett Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ. "A második nagykorút már nem 1-gyel, hanem 0,9-cel kell számolni" - árulta el a gázártámogatás számítási trükkjét a telefonkezelő. Arra a kérdésre, hogy ezt miért így állapították meg, nem tudtak érdemben választ adni.

Egy gyerek esetén legfeljebb havi 127, két eltartottnál pedig havi nettó 164 ezer forint lehet a támogatott gázfogyasztók háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó kereset - írja a Népszabadság.

Egy főre jutó havi jövedelem

Ártámogatás forint/gigajoule

53 660 forintig

1680 forint/gigajoule

67 075 forintig

1380 forint/gigajoule

80 490 forintig

1068 forint/gigajoule

93 905 forintig

768 forint/gigajoule

93 905 forint felett

0



Támogatás nélkül nem a gáz a legolcsóbb/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20061128meltanytalan.htmlHa nem válik be, változhat a gázártámogatás/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20061123hanem.htmlKérdőívet kell kitölteni a gázártámogatáshoz/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20061120kerdoivet.html

A támogatott kategóriába a csak érettségivel rendelkező közalkalmazottak szinte mindegyike beleférne a bértábla alapján. Jövedelmük viszonylag nagy része viszont származhat különféle pótlékokból, ügyeleti pénzből, támogatásokból, adómentes juttatásból. Ezek a jövedelemfajták kiroszoríthatják a gyermektelen párokat és az egyedül élőket is. Az egyetemi végzettséghez kötődő munkakörökben már a kezdő fizetés is alig megy át a rostán, ha gyermektelen az illető. Az egy-gyermekes párok pedig pár éves közalkalmazotti munkaviszony után mondhatnak le a támogatásról.

Azok, akiknél az év végére vagy januárra esik a ruhapénz, a jutalom vagy a tizenharmadik havi bér kifizetése kifejezetten rosszul járhatnak. Nekik érdemes sietni a kérdőívek kitöltésével, és azokat még az őszi hónapok jövedelmi adatai alapján decemberben visszajuttatni az államkincstárnak. Az sem jár jól, akinek a teljesítményarányos mozgóbére magas, ha azt nem tudja megfelelően időzíteni. A közszférában pedig már a jövő év második felétől működik majd az az új rendszer, amely alapján sokkal többet vihet haza, aki jól dolgozik.

Már él az a 189-es, ingyenesen hívható telefonszám, ahol éjjel-nappal felvilágosítást lehet kapni a gázártámogatásról és annak igényléséről.