Milliárdos büntetés a sztrádákon

Vágólapra másolva!
Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. pótdíjakból idén október végéig 1,27 milliárd forintot szedett be az útpénztár javára az autósoktól - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év azonos időszakában ez 528 millió forint volt - közölte Winkler-Virág András, az ÁAK szóvivője. A jelentős növekedés oka részben az, hogy míg 2005-ben csupán négy helyszínen (az M1-es és az M3-as sztrádán) volt fix kamerás ellenőrzés, addig ma már tizen, és kiterjed az M7-esre is. Eközben javítottak a kamerák minőségén, ezért sokkal több értékelhető kép érkezik az ellenőrökhöz.

A szóvivő azt is elmondta, hogy idén az említett időszakban 198 ezer autót szűrtek ki az ellenőrző kamerák, további 13 ezret pedig a mobil kontrollcsoportok. A megbírságoltak fele az első felszólításra befizeti a bírságot, másik részük viszont különböző ürüggyel szeretne kibújni a büntetés alól.

Az autópálya üzemeltetője szerint fontos, hogy a matricák érvényessége a lejárat napjának 24. órájáig terjed, tehát az érvényességi időt nem órában vagy egyéb időarányosítási módszerrel kell számítani. Amennyiben valakinek lejárt a matricája vagy - elővásárlás esetén - még nem volt érvényes, akkor pótdíjat és büntetést is kell fizetnie. Az útdíjrendelet alapján különbözeti pótdíjat kell fizetni minden olyan esetben, amikor eltérő kategóriába tartozó gépjárműre vásárolnak matricát. Jellemzően az útfelújítások, a nyári szabadságolások és a nagyobb ünnepek környékén nő meg az eltévedt autósok száma. Ők csak abban az esetben mentesülnek a pótdíjfizetés alól, ha igazolni tudják, hogy a járművüket valamely közlekedési hatóság terelte - kényszerből - fizetős autópályára. Ezt az adott közlekedési hatóság által kiadott igazolás bizonyítja.

Sokan panaszkodnak a rendszámelírások miatt. Ezek alapvetően a matricavásárláskor kapott igazolószelvény ellenőrzésének elmaradásából erednek. Két karakter eltérésig az autós mentesülhet a pótdíj fizetése alól, ha 1000 forint adminisztrációs költség megfizetése ellenében utólagosan korrigálja a hibát az ÁAK valamely ügyfélszolgálatán.

Az ÁAK-nál felhívták a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha a matrica-tulajdonosnak bármely okból megváltozik a rendszáma (pl. adásvétel), és érvényes, például éves matricáját nem íratja át időben az új rendszámra, pótdíjfizetési felszólítást fog kapni. Ez alól is csak abban az esetben mentesülhet, ha az ÁAK egyik ügyfélszolgálatán pótolja a mulasztást, ami szintén 1000 forintos adminisztrációs költséggel jár.