Óriási hitel az Európai Beruházási Banktól

Vágólapra másolva!
Összességében 620 millió euró (körülbelül 160 milliárd forint) hitel felvételéről írt alá szerződést Veres János pénzügyminiszter és az Európai Beruházási Bank alelnöke. Magyarország és az EIB között 1990 óta csaknem 6 milliárd euró összegű, hosszú lejáratú hitel felvételéről született megállapodás.
Vágólapra másolva!

Hitelszerződést írt alá Veres János pénzügyminiszter és Ivan Pilip, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke a Kohéziós Alap projekt első ütemének finanszírozására, valamint az M3-as autópálya továbbépítésére. Összesen 620 millió euró összegű hitelfelvételről szól a két szerződés - mondta el az aláírást követő sajtótájékoztatón Ivan Pilip.

A hitelkeret-megállapodás a 2007-2013. évi Kohéziós Alap, a Közlekedésfejlesztési Operatív Program, valamint a Környezet és Energia Operatív Program keretében támogatásból megvalósuló projektek hazai központi költségvetési forrásainak finanszírozását szolgálja. Az EIB igazgatósága összesen 300 millió euró összegű hitelkeretet hagyott jóvá Magyarország számára. Az M3-as autópálya továbbépítésére további 320 millió euró összegű hitelt vett fel Magyarország.

Veres János elmondta: a Kohéziós Alappal kapcsolatos szerződés keretében ennek első részletéről, 100 millió euró felhasználásáról állapodtak meg. Ez biztosítja a 2007. január elsejétől rendelkezésre álló EU-támogatások hazai költségvetési társfinanszírozását. A további 200 millió euró összeg lehívása a hitelszerződés kiterjesztésével történhet meg. A szerződések specialitása, hogy az összegek projekt-előkészítésre is felhasználhatók - emelte ki a pénzügyminiszter. Az EIB ezt korábban nem vállalta.

A 320 millió euró összegű hitelfelvétel célja a Nyíregyházát és Debrecent elkerülő utak, valamint a Görbeháza és Debrecen közötti autópálya szakasz megépítését, illetve a kapcsolódó beruházások megvalósítását szolgáló központi költségvetési kiadások 50 százalékának finanszírozása. A hitel futamideje 30 év 10 éves türelmi idővel. A Nyíregyházát elkerülő utat 2006. február 24-én már forgalomba helyezték, a Debrecent elkerülő út, valamint a Görbeháza és Debrecen közötti autópályaszakasz forgalomba helyezése 2006. december 15-én várható.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint Magyarország és az EIB között 1990 óta csaknem 6 milliárd euró összegű, mintegy 90 projekt finanszírozását szolgáló, kedvezményes, hosszú lejáratú hitel kihelyezéséről született megállapodás. A beruházások elsősorban környezetvédelmi és a közlekedési infrastruktúra, az ipar, az energetika, a telekommunikáció, valamint az oktatás területére irányultak.