Összehangolt rajtaütés a Józsefvárosi piacon

Vágólapra másolva!
Mindeddig példátlan méretű közös razziát tartott több országos hatóság a Józsefvárosi piacon, melynek célja az árukkal kapcsolatos visszaélések, az illegális munkavállalások és engedély nélküli üzemelések feltárása volt. A művelet nyomán 115 eljárás indult, és 7 millió forint bírság kiszabása várható.
Vágólapra másolva!

Közös ellenőrzést végeztek szerdán a Józsefvárosi piacon a vám- és pénzügyőrség, az adóhatóság, a határőrség, a Fogyasztóvédelmi Felügyelet, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF), valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai. A mindeddig példátlan méretű akciót, amelyben 220-an vettek részt, "előcsapásnak" szánták a hatóságok azok ellen, akik "az ünnepek közeledtét nem tisztességes tevékenységre használják fel (például veszélyes vagy hamisított termékeket árulnak), s ráadásul még az adót is elfelejtik megfizetni".

Az ellenőrzés elsődleges célja a Távol-Keletről származó áruféleségekkel kapcsolatos visszaélések felderítése, az illegális munkavállalások, engedély nélküli üzemelések feltárása volt - mondta el Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője. Az összehangolt művelet nyomán 115 eljárás indult, amelyekkel kapcsolatban 7 millió forint bírság kiszabása várható. Több mint 31 millió forint értékű árut lefoglaltak, három üzletet bezártak, nyolc személlyel szemben eljárás indult idegenrendészeti jogsértés miatt. Az eredményességben nagy szerepe volt annak, hogy az ellenőröknek sikerült inkognitóban maradniuk, s lecsaphattak, mielőtt látogatásuk híre futótűzként elterjedt volna a piacon.

A VPOP 13 büntető- és 40 szabálysértési eljárást indított, valamint közel 30 millió forint értékű árut foglalt le. Sipos Jenő elmondta, megkezdődött a pirotechnikai eszközök szezonja: 11 rakétát és 1300 darab petárdát foglaltak le. Emellett hamis márkajelzésű ruhákat, cigarettát, szeszes italokat, a közbiztonságokra veszélyes eszközöket (gázspray-t, kardokat, elektromos sokkolókat) is begyűjtöttek. Magyarország uniós csatlakozása óta az ellenőrzési technika változott - emlékeztetett a szóvivő. A belső határon nincs ellenőrzés, sok termék közösségi áruként érkezik Magyarországra, ezért gyakran a szállítási útvonalat, valamint a piacok közelében lévő depókat ellenőrzik.

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség öt egységet (négy műszakit és egy élelmiszer-iparit) ellenőrzött, ezek eredményeként összesen 950 ezer forint bírságot szabott ki, és 40 ezer forint értékű terméket foglalt le illetve kobzott el.

Az ÁNTSZ öt helyen ellenőrzött, 3 üzletet zárt be, 1,9 millió forint minőségvédelmi és 500 ezer forint szabálysértési bírságot szabott ki.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ellenőrei idén már hatodszor látogattak el Józsefvárosi piacra. Az adóhatóság ezúttal 45 fős csoporttal vett részt az ellenőrzésben, s 21 próbavásárlást végzett; azért csak ennyit, mert az árusok gyorsan tudomást szereznek az ellenőrök jelenlétéről - mondta Nagy József, az APEH főosztályvezetője. A korábbiaknál jóval magasabb a nyugtaadási kötelezettséget elmulasztók aránya (76 százalék), három adózó pedig még felszólításra sem tudott semmilyen bizonylatot felmutatni. Az adóhatóság 1,4 millió forint azonnali mulasztási bírságot szabott ki. A vizsgálatok egy része nem zárult le, mert az ellenőrzötteknek három napjuk van arra, hogy igazolják az áru eredetét.

A Budapesti Határőr Parancsnokság hét főt jelentett fel (szír, egyiptomi, vietnami, kínai és román állampolgárokat), egy román állampolgárt pedig előállított az idegenrendészeti szabályok megsértése miatt.

Az OMMF 12 munkáltató 12 munkavállalójának ellenőrzése során azt állapította meg, hogy 5 külföldi állampolgár érvényes munkavállalási engedély nélkül, 3 magyar állampolgár pedig munkaszerződés nélkül dolgozott. Ellenőreik a jogsértések miatt 2,5 millió forint befizetési kötelezettséget állapítottak meg, és 400 ezer forint munkaügyi bírságot szabtak ki.

Az ellenőrzések ezzel nem értek véget, a hatóságok a következő hetekben nemcsak Budapesten, hanem országszerte további akciókat terveznek - hangsúlyozta a vámhatóság és az adóhatóság képviselője is.