Szlovákiában csökkentik a gáz árát

Vágólapra másolva!
Szlovákiában januártól 4 százalékkal csökken a lakossági gázár. Ezt a kőolaj árának a hanyatlásával és a szlovák korona erősödésével indokolta csütörtökön a legnagyobb szlovák gázszolgáltató, a Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP).
Vágólapra másolva!

A szlovák jegybank egyik illetékese szerint a gáz árának a csökkentése megnöveli annak a valószínűségét, hogy Szlovákia teljesíti az eurócsatlakozáshoz szükséges inflációs feltételt. A központi bank képviselője azt mondta, hogy a gáz árának most bejelentett mérséklése miatt jövőre az infláció kisebb lesz az eddig vártnál.

Szlovákia azzal számol, hogy 2009-ben csatlakozik az eurózónához.

A szlovák állam - amelynek 51 százalékos részesedése van az SPP-ben - növelte a nyomást a közüzemi cégekre Robert Fico júniusi győzelme után abból a célból, hogy megvédje a lakosságot az energiaköltségek emelkedésétől.

Szlovákiában idén októberben egy éve legalacsonyabb szintre, 3,1 százalékra csökkent az infláció. A jegybank előrejelzése szerint az átlagos infláció 2,5 százalék lesz 2008 tavaszán, amikor eldől, hogy Szlovákia képes-e 2009-től bevezetni az eurót.