Zavar a nemzetközi örökösödési ügyekben

Vágólapra másolva!
Zavaros öröklési helyzeteket okoz, hogy egyre több európai uniós állampolgárnak vannak vagyontárgyai saját hazáján kívül - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A probléma nagyságára Giuseppe Gargani európai parlamenti (EP) képviselő jelentésben hívta fel az európai döntéshozók figyelmét. A néppárti honatya becslése szerint minden évben 100 ezer olyan ügy fordul elő, amelyben több mint egy ország törvényeit kellene figyelembe venniük az örökösök ügyvédeinek, illetve az érintett államok hatóságainak, és teljes a káosz abban, hogy egy-egy adott esetben melyik ország jogszabályait tekintsék irányadónak. Még problémásabbá teheti a helyzetet, ha egy ilyen esetben összevesznek az örökösök, mert az is elképzelhető például, hogy egy külföldi bíróság előtt kell lebonyolítaniuk jogvitájukat.

Az olasz EP-képviselő szerint minden ilyen gondot megelőzhet, ha a végakaratban egyértelműen kimondják, mely állam jogszolgáltatása illetékes az öröklési folyamat kezelésére. Ezt az egységesítést pedig egy uniós formanyomtatvány kitöltése tenné igazán egyszerűvé és egyértelművé, amelyet azonban csak akkor lehetne bevezetni, ha az Európai Bizottság (EB) beterjesztene az EP elé egy, az öröklés rendjét európai szinten szabályozó törvényt.

A parlament a maga részéről megtette az első lépést, 450-51 arányban támogatta Gargani jelentésének az egységes szabályozás megalkotására vonatkozó kezdeményezését. Az EB szóvivője azonban egyelőre óvatosan nyilatkozott az ügyben, mondván: a hagyatéki kérdések pillanatnyilag teljes egészében a tagállamok hatáskörébe tartoznak, és kérdéses, hogy az EU alapokmányának melyik fejezetére hivatkozva lehetne ezen változtatni.

Gargani úgy véli, elegendő az egymásnak ellentmondó törvények és jogszolgáltatás áthidalásának megteremtését lehetővé tevő passzusra hivatkozni. Precedensként szolgálhat, hogy az EU nemrégiben kezdeményezte a különböző országok állampolgárai által kötött házasságok felbontásának egyszerűsítését.