Negyedével csökkent tavaly óta a külkerhiány

Vágólapra másolva!
A kivitel volumene 16, a behozatalé 11 százalékkal nőtt 2005 azonos időszakához viszonyítva az első kilenc hónapban. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,749 milliárd euró lett, az egyenleg 423 millió euróval javult a tavalyi adathoz képest.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelmi mérleg hiánya idén január-szeptemberben 1,749 milliárd eurót tett ki, az egyenleg 423 millió euróval javult az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A korábban közölt, első becslés szerint az első kilenc hónapban a külkereskedelmi termékforgalom hiánya 1,795 milliárd euró volt, szemben a 2005 azonos időszaki 2,171 milliárd euróval.

Idén, az első kilenc hónapban, előzetes adatokból számítva a kivitel volumene 16, a behozatalé 11 százalékkal nőtt 2005 azonos időszakához viszonyítva. Folyó áras forintadatokból számítva az export 24, az import 22 százalékkal bővült, euróban mérve a növekedés üteme 15, illetve 13 százalék volt. Forintban számolva, a külkereskedelmi mérleg hiánya 460 milliárd forintot tett ki, az egyenleg 77 milliárd forinttal javult a megelőző év azonos időszakához képest.

A gépek és szállítóeszközök volumene exportban 18, importban 13 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A feldolgozott termékek körében a kivitel volumennövekedése 14, a behozatalé 12 százalékot tett ki. Az árufőcsoporton belül a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek exportértéke 43, az importé pedig 29 százalékkal növekedett. Az energiahordozók behozatalának volumene 2 százalékkal nőtt, a kivitelé ezzel szemben 5 százalékkal csökkent.

Az Európai Unió tagállamaiba irányuló magyar export volumene 12, az onnan érkező importé 11 százalékkal bővült az első kilenc hónapban. A régi tagállamok csoportjával a behozatal, az újak esetében a kivitel nőtt nagyobb ütemben. Az Európai Unió egészével folytatott kereskedelem egyenlege 146 milliárd forinttal javult, a mérleg 483 milliárd forint aktívummal zárta a január-szeptemberi időszakot.

Az unión kívüli országokkal lebonyolított forgalomban a kivitel volumene 26, a behozatalé 11 százalékkal lett nagyobb. Az exportnál határozottabb árszintemelkedést mutató behozatal miatt ugyanakkor az egyenleg tovább romlott, a 943 milliárd forintnyi deficit 69 milliárd forinttal több a bázisidőszakihoz képest. Az egyenleg romlásában az egyik tényezőt az ázsiai országokkal folytatott kereskedelem hiányának 100 milliárd forintos növekedése jelentette, amit jelentősen befolyásolt az LCD kijelzős televíziókészülékek hazai gyártásához szükséges alkatrészek, részegységek importjának felfutása.