Lista az EU-tagokat befogadó szakmákról

Vágólapra másolva!
A tervek szerint Magyarország részlegesen megnyitná munkaerőpiacát a román és a bolgár munkavállalók előtt is.
Vágólapra másolva!

Listát állítottak össze a befogadó szakmákról egyebek mellett a bolgár és román csatlakozásra készülve, a szociális és munkaügyi tárcánál , amelyekben folyamatosan nő a felkínált munkahelyek száma, betölteni ugyanakkor nincs kivel őket - írja a Népszabadság.

Az ország északi részében már bevált módszer a Szlovákiából átjárók foglalkoztatása. Enélkül nem működne egy sor cég, illetve egészségügyi intézmény. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint egyre több vállalat kínál hosszabb ideje betöltetlen álláshelyet. Egy uniós felmérés azt mutatja, hogy a cégek mintegy 40-50 százaléka szembesül munkaerőhiánnyal. A fővárosban és az agglomerációban működő cégek negyede jelezte, hogy nem talál megfelelő számú és minőségű munkaerőt.

Állandósult a munkaerőhiány az építőiparban, a textiliparban, az élelmiszeriparban és az egészségügyben is. Gépészmérnököt sem találnak a cégek, és folyamatosan hirdetnek felvételt szoftverfejlesztők, informatikusok, gyengeáramú villamosmérnökök számára is. A legtöbb munkaadó a vas- és fémipari szakmákban jelezte, hogy nehezen talál lakatost, forgácsoló, hegesztő, lángvágó szakmunkást, villamossági szerelőt és műszerészt. Mára hiányszakma a segédmunkás is.

A Gazdaságkutató Intézet előrejelzése szerint komoly az esélye annak, hogy az idetelepülő cégek nem találnak megfelelő számú és képzettségű hazai munkaerőt, ezért jelentős számban foglalkoztatnak majd külföldit - így többek között románt, bolgárt. Ezekből az országokból várják ugyanis a legnagyobb érdeklődést.