Szerb cégé lesz a boszniai Telekom Srpske

Vágólapra másolva!
Bosznia-Hercegovina legnagyobb idei privatizációs tranzakciója zárult le azzal, hogy eladták a szerbTelekom Srbija cégnek a köztársaság második legnagyobb telefontársaságát.
Vágólapra másolva!

A Telekom Austriát kiütve a szerb Telekom Srbija nyerte el a Telekom Srpske - a nagyságra második boszniai távközlési cég - 65 százalékának vételi jogát. Az ár 646 millió euró - közölte a boszniai kormányfő kedden. A Telekom Austria csak 467 millió eurót ajánlott a cégért. Bosznia-Hercegovina kormánya korábban azt közölte, hogy 400 millió euró alatti ajánlatokat nem fogad el.

A nyertes Telekom Srbijának a privatizációs kiírás szerint még az átvétel utáni első évben 50 millió eurót kell a cégbe fektetnie. A vevőnek tiszteletben kell tartania a cég jelenleg érvényes kollektív szerződését is, amely az átvétel után még legalább öt évig érvényben marad.

A pályázati dokumentumokat korábban tizenegy cég vásárolta meg, köztük a Magyar Telekom, a Telekom Austria, a norvég Telenor, a szerb Telekom Srbija, az orosz Systema Telekom, az izlandi Novator és a francia France Télécom, de a Telekom Austrián és a Telekom Srbiján kívül más nem tett ajánlatot.

A pályázati kiírás szerint a legalább 800 ezer vezetékes és 1,5 millió mobil előfizetővel rendelkező távközlési cégek pályázhattak, amelyeknél a tavalyi forgalom meghaladta az 500 millió eurót.

A Telekom Srpskének 350 ezer vezetékes előfizetője és 570 ezer mobilügyfele van a 4 millió lakosú köztársaságban. Tavaly a cég 180 millió eurós árbevételt és 60-65 millió euró EBITDA-eredményt ért el, 35 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik mind a vezetékes, mind a mobilpiacon. Alkalmazottainak száma 2748.

A Telekom Srbija 80 százalékban a szerb állam, 20 százaléka a görög OTE nemzeti távközlési vállalat tulajdona.