Megszűnhet a kukorica-intervenciós rendszer

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja, hogy az EU jövő év július 1-jétől teljesen szüntesse meg a kukorica-intervenciós rendszert, így megoldva a felhalmozódott feleslegek kérdését - írja a Reutersre hivatkozva a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két évben jelentősen nőttek az uniós intervenciós kukorica-készletek, különösen sok halmozódott fel a magyar intervenciós raktárakban. A most készülő tervezet annak a jele, hogy Brüsszel hosszabb távú megoldást keres a problémára.

A jövő héten ismertetik az EB mezőgazdasági igazgatósága által készített tervezetet az EB többi tagjával. Amennyiben a testület jóváhagyja a javaslatot, akkor az a tagországok agrárminiszterei elé kerül. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos az elmúlt hónapokban többször említette az agrár-intervenciós rendszer megszüntetésének lehetőségét, különösen a gabonafélék esetében.

Brüsszel októberben jelentősen szigorította a kukorica-intervencióhoz kapcsolódó minőségi követelményeket, ami súlyosan érintheti a magyar kukoricatermesztőket. A magyar kormány ezért novemberben az Európai Bírósághoz fordult a november elsején hatályba lépett rendelet megsemmisítéséért.