Kisebb az államháztartás hiánya a vártnál

Vágólapra másolva!
Az államháztartás hiánya - önkormányzatok nélkül - 191,5 milliárd forint lett novemberben. A Pénzügyminisztérium novemberi előrejelzése 230,4 milliárd forintos deficittel számolt.
Vágólapra másolva!

Az államháztartáson belül a központi költségvetés 81,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 112,8 milliárd forintos deficittel zárt az év tizenegyedik hónapjában - közölte előzetes adatok alapján a Pénzügyminisztérium az [origo]-val.

Az elkülönített állami pénzalapoknál többlet keletkezett, a többlet 2,5 milliárd forint volt.

November végén az államháztartás tizenegy havi pénzforgalmi hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - 1 701,1 milliárd forintot tett ki. Ez a bruttó hazai termék (GDP) 7,31 százaléka. A tárca prognózisa 1 740,0 milliárd forintos deficittel számolt, ami a GDP 7,48 százaléka.

A kedvezőbb novemberi államháztartási adatok a vártnál 20 milliárd forinttal magasabb adó- és 10 milliárd forinttal magasabb járulékbevételnek köszönhető, míg a kiadások enyhén maradtak el a PM várakozásaitól - közölte az [origo]-val Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az eddigi adatok alapján a 2056,4 milliárdos pénzforgalmi hiány könnyen teljesíthetőnek tűnik, a várhatóan 30-40 milliárd forinttal alultervezett bevételi oldalnak köszönhetően. Azonban a többletbevétel egyes zárolt tételek feloldására adhat lehetőséget, ami korlátozhatja a kedvezőbb év végi egyenleg kialakulását - véli az elemző.