Romlott a tejágazat helyzete

Vágólapra másolva!
Csökkent Magyarországon a tejfogyasztás, ráadásul növekszik az import tej részaránya a Tej Terméktanács szerint. Ugyanakkor csökkent a tej felvásárlási ára is, sok termelő inkább külföldre adja el a nyers tejet. A terméktanács vezetői szerint legalább 10 százalékkal kellene emelni a tejtermelők állami támogatását 2007-ben.
Vágólapra másolva!

A tejágazat helyzete 2006-ban tovább romlott - mondta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke egy csütörtöki budapesti szakmai konferencián. Az idén mintegy 1,3 milliárd liter tejet vásárolnak fel a feldolgozók 60 millió literrel kevesebbet, mint tavaly.

A tej felvásárlási ára is csökkent. A múlt évben egy liter tejet átlagosan 64,7 forintért, az idén 63,4 forintért vásároltak meg a termelőktől a feldolgozók - mondta a terméktanács elnöke. Sirman Ferenc, az agrártárca kabinetfőnöke ezzel kapcsolatban kiemelte: a tej átvételi ára Magyarországon a múlt évben még 25,9 eurócent volt, ám az idén ez 8 százalékkal csökkent. Amennyiben a forint erősödését beleszámítják, úgy a csökkenés csak 1,5 százalék.

Magyarországon a tej előállításának önköltsége mintegy 70 forint literenként - mondta a terméktanács elnöke. Hozzátette: az önköltség széles határok között mozog, mert van olyan tejtermelő, aki 60 forintért állít elő egy liter tejet, de akad olyan is, aki 90-ért.

Istvánfalvi Miklós sérelmezte, hogy a szaktárca még nem hirdette meg a jövő évi támogatási szabályozást az ágazatban. Ebben az évben a tejtermelők literenként 8,1 forintot kaptak támogatásként. A terméktanácsi vezető szerint ezt a jövő évben legalább 10 százalékkal, azaz literenként mintegy 9 forintra kellene növelni.

Magyarországon évente egy ember átlagosan 165-170 liter tejet fogyaszt, ennek 25 százaléka importból származik. A termelés csökkenésének okát Istvánfalvi Miklós egyrészt a növekvő importban, másrészt a kedvezőtlen feltételekben, azaz főként a tej átvételi árának csökkenésében látja. Ez utóbbi az elmúlt időszakban lényegében igazodott az uniós felvásárlási árakhoz képest. Magyarországról ezért sok termelő nyers tejet visz a környező országokba, ahol valamivel kedvezőbb áron vásárolják meg tőle a terméket. Ez a mennyiség évente mintegy 200 millió liter lehet.