Vágólapra másolva!
Az újratöltési kötelezettség elhalasztását kérik az italcsomagolásokra vonatkozóan az érintettek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól (KVM). A tárca ugyanis betétdíjat vetne ki az úgynevezett egyutas, nem újratölthető csomagolóanyagokra. Ezzel kívánják elérni a kibocsátás csökkentését - írja a NAPI Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az érdekképviseletek szerint súlyos gondot okozhat vállalkozásaik számára az italféleségenként különböző mértékű újratöltési arányok teljesítése. A cégeknek a fogyasztási cikkek kereskedelmében kialakult éles piaci versenyben nincs mozgósítható tartaléka.

Megítélésük szerint a KVM olyan aránytalanul nagy, számos esetben egyszerűen teljesíthetetlen követelményeket és pénzügyi terheket ró a vállalkozásokra, amelyeket a fogyasztókra nem tudnak áthárítani, mert azok nem fogadják már el.

Nem fér meg egymás mellett az erős betétdíjas és termékdíjas rendszer, ez utóbbi pedig nálunk láthatóan a teljes csőd felé rohan Viszkei György, az Öko-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója szerint. A lakossági szelektív hulladékgyűjtés mind hatékonyabb rendszerré válik, és ezt kellene erősíteni az extra adók kivetése helyett. Egyetlen nemzetközi példa sem erősítette meg, hogy erős adóztatással megoldható lenne az eldobható pillepalackok problémaköre.

Borsányi-Bognár Levente, a szaktárca főosztályvezető-helyettese elismerte, hogy jövő év január elsején jelentősen szigorodnak azok a feltételek, amelyek a darabalapú termékdíj alóli mentességre vonatkoznak.

Magyarországon jelenleg a kibocsátott műanyag italcsomagolás 20 százalékát gyűjtik vissza, ami nagyjából 7-8 ezer tonnát jelent. Jövőre ezt a mennyiséget 20 százalékkal lehetne növelni, és minden évben legalább ennyivel növekedhet a visszagyűjtési arány - mondja Viszkei György.

A különböző italcsomagolások esetén két szélsőséges példát említett a szaktárca munkatársa. A szénsavas üdítőknél és ásványvizeknél jelenleg 5 százalékot képviselnek a visszaváltható, újratölthető csomagolású termékek a teljes forgalmon belül, a szénsav nélküli ásványvizeknél pedig 1 százalékot. Ezeknél a termékeknél 6 százalékpontos emelést ír elő a törvény, különben darabalapú termékdíjat kell fizetni az alap termékdíjon felül.

A sör esetében a legmagasabb a visszaváltható termékek aránya, jelenleg mintegy 65 százalék. Ezt az arányt jövőre csak 2 százalékponttal kell javítani - mondta Borsányi-Bognár Levente.

[origo]/MTI