Olajóriást alapítanak Norvégiában

Vágólapra másolva!
Olajipari óriásvállalattá vonják össze Norvégia két nagy energiacégét. Az új vállalat lesz várhatóan a világ legnagyobb, tengeri olajkitermeléssel foglalkozó cége, napi 1,9 millió hordós termeléssel.
Vágólapra másolva!

Óriásvállalattá áll össze Norvégia két legnagyobb olajipari cége. A norvég állam, amely részvényes mind a Norsk Hydro, mind a Statoil nevű cégben, üdvözölte a döntést. A cégek elsősorban az egyre élesedő konkurenciaharccal indokolják az összeolvadást. Az északi olajvállalatokat főleg az orosz Gazprom szorongatta.

Az 1905-ben alapított Norsk Hydro 33 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 13 olaj- és gázlétesítménye van az északi tengeren. A Statoilt a hetvenes években alapították, azóta ez a vállalat adja a norvég olajtermelés 60 százalékát. A két társaság várhatóan 1,9 millió hordó olajat termel majd ki naponta - írja a BBC News.

A két cég várhatóan 2007 második felében egyesül. A tőzsdén mind a két részvény emelkedett a hírre: a Norsk Hydro papírjaiért 24, a Statoilért pedig 7 százalékkal adtak többet hétfőn reggel a tőzsdén.